Yanomami

17. 6. 2012

Míříme do Venezuely. Do osady La Esmeralda. Hluboko v pralese Amazonie tam žijí doposud polodivocí indiáni kmene Yanomami. Dostat se přímo k nim není vůbec jednoduché. O to překvapivější to bylo setkání. Velká část těchto domorodců skoro nemluví španělsky, jde totiž o indiány, kteří jsou téměř netknutí civilizací. I tak se ale stávají součástí politického boje v současné Venezuele.

videoYanomami
...
video video

Yanomami

Mapa

Přejít na obsah dílu


Orinoko 3

17. 8. 2008

Vrchol putování s Objektivem nás čeká za soutokem řeky Ventuari s Orinokem. Po dvoudenním čekání ve vísce Santa Barbara se dvoučlenná česká expedice konečně setkává s posádkou pronajaté motorové lodi, která ji má dopravit vysoko proti proudu Orinoka, až za takzvanou bifurkaci, což je vzácný přírodní úkaz, kdy se říční tok rozdělí na dva. Spolu se členy expedice se podíváme až do nejzazšího místa, kam se dá legálně dostat – do osady La Esmeralda. A můžeme snad ještě prozradit, že to nebude konečná stanice.

videoVenezuela – Orinoko 3
...
video video

Venezuela – Orinoko 3

Přejít na obsah dílu


Orinoko 2

17. 8. 2008

Čeká nás i slibovaný pohled do života amazonských indiánů. Jsou zcela odkázání na přírodu, najdou v ní vše, co potřebují ke svému životu, zdá se, že většinu dne nikam nespěchají, zkrátka si žijí podle svého vlastního tempa. A jak se tam řeší třeba takové sousedské spory? Docela jednoduše – člověk se prostě sbalí a odstěhuje se někam na samotu. Dozvíte se ale i to, jak náročné je z obyčejného kmene stromu vyrobit na první pohled primitivní kanoi, bez které by si indiáni svůj život snad ani nedovedli představit.

videoVenezuela – Orinoko 2
...
video video

Venezuela – Orinoko 2

Přejít na obsah dílu


Orinoko 1

17. 8. 2008

Spolu s dvoučlennou českou expedicí se vydáme k pramenům řeky Orinoko, která protéká Venezuelou. Jde o minimálně osídlenou oblast světa a už to slibuje značné dobrodružství. Do odlehlých koutů Jižní Ameriky nás zavede cestovatel a publicista Martin Mykiska. Spolu s ním se dostaneme do regionu, kde každý bílý Evropan vypadá opravdu zvláštně a pomalu působí jako atrakce pro domorodce – a co teprve nafukovací čluny s motorem, které tam opravdu často k vidění nejsou. Většina území rozlehlého venezuelského státu Amazonas je cizincům prakticky uzavřená a není vůbec jednoduché se tam dostat, tak doufám, že si dnešní výlet pořádně užijete.

videoVenezuela – Orinoko 1
...
video video

Venezuela – Orinoko 1

Přejít na obsah dílu