28 minut

16. září 2012

Obsah dílu

Čína: Řeka Li — Řecko: Ostrov Limnos — Polsko: Parní vlaky

Části dílu

00:53
Řeka Li
    A teď už vzhůru na palubu. S Objektivem se budeme plavit po řece Li. Protéká provincií Guangxi na jihovýchodě Číny. Podél řeky se táhnou nádherná vápencová skaliska, místní jim neřeknou jinak než dračí hory a turisté žasnou nad jejich krásou. Tahle oblast byla po staletí útočištěm psanců, politických uprchlíků a kverulantů. Z velkých měst sem totiž bylo daleko a místní lidé nečínské národnosti běžencům rádï poskytli úkryt.
    06:31
    Ostrov Limnos
      Limnos je osmý největší řecký ostrov. Má mimořádně výhodnou strategickou polohu na severu Egejského moře. S tím je spojená kontrola Bosporského průlivu, přístup do Černého moře a tím pádem na ruské a asijské trhy. Pro místní lid to znamenalo častou změnu vládců. Teprve před sto lety byl ostrov Limnos osvobozen z turecké nadvlády. A právem o něm Řekové mluví jako o panenském ostrově.
      17:47
      Parní vlaky
        Míříme do Polska na projížďku vlakem. Podstatně déle než u nás tam jezdily parní lokomotivy. A dost se jich zachovalo až dodnes. Dvě unikátní sbírky se navíc nacházejí nedaleko od našich hranic. Jednu najdete ve Slezské Javořině a druhou ve Volštýně. Tam je dokonce jedna parní lokomotiva stále v běžném provozu. Více už v reportáži Šárky Kuchtové a Tomáše Vlacha.
        26:03
        Soutěž
          Přehrát celé video
          Stopáž28 minut
          Další díl
          23. září 2012

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám