Pod pokličkou → 24. 7. 2008

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2008

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 59686

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

24. 7.
2008

V prázdninovém kotlíku se vaří strava pro štítnou žlázu

Nemocemi štítné žlázy se zaobírali lékaři už ve starověké Číně v 17. století před naším letopočtem. K léčení používali popel z mořských hub a řas. Přesto byla štítná žláza pro medicínu dlouho záhadou a o jejím významu se celá staletí pochybovalo. Důležitým objevem bylo zjištění souvislosti mezi její funkcí a jodem. Co jíst, aby vaše štítná žláza správně fungovala?

Víte, že...

a) Své dnešní jméno - thyreoidea  - dostala štítná žláza v roce 1656 od Anglického anatoma Thomase Whartona, její tvar mu připomínal čtverhranný starořecký štít – thyreos. Štítná žláza je složena ze dvou asi pěticentimetrových laloků, spojených...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie

Recept

Tatarský biftek

400 g lososa
30 ks kapary
1 cibule
1 citron
svazek kopru
1 lžíce olivového oleje
70 g dijónské hořčice
sůl, mletý černý pepř

Zobrazit recept Vytisknout recept

Následující díl

Fotografie

V prázdninovém kotlíku je tofu

30. 7. 2008 17:30 ČT1

Původ sójového tvarohu - tofu - hledejme ve staré Číně. V sedmém století se znalost tofu rozšířila i do Japonska. V obou těchto zemích, stejně tak jako ve Vietnamu, Koreji a Thajsku patří tofu dodnes k tradičním, ne-li národním…