Pod pokličkou → 16. 8. 2014

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2008

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 59688

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

16. 8.
2014

Pórek - mladší bratr cibule a bratranec česneku

Ve starém Egyptě byl pórek považován za posvátnou rostlinou a přísaha na něj měla stejnou váhu jako přísaha na některého z bohů. Léčivých účinků pórku si všimli i Řekové a Římané. Dokonce sám císař Nero na něj nedal dopustit. Považoval se totiž za vynikajícího řečníka a svým hlasivkám pravidelně dopřával pórkovou polévku. Dokonce se mu prý z toho důvodu mimo jiné přezdívalo i "pórkožrout". V dnešní kuchyni je pórek považován za plnohodnotnou zeleninu s léčivými účinky. Je důležitým zdrojem kyseliny listové, která podporuje tvorbu krvinek, svalů a hojení ran. Obsahuje také vysoce hodnotné bílkoviny, vzácný vitamin B1 a dostatek vitaminu C.

Víte, že...

a) Pórek poskytuje vše, co potřebuje dítě k růstu a starší lidé ke stabilizaci kostí - železo, hořčík, draslík a fosfor. Všem věkovým skupinám určitě prospěje to, že konzumace pórku podporuje trávení; omlazuje a regeneruje buňky, zvyšuje výkon jater i...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Pórek s holandskou omáčkou

750 g mladých tenkých pórků
100 g šunky
1 lžička soli
1 lžičky cukru

Holandská omáčka:
4 čerstvé žloutky
80 g másla
1,5 dl vývaru z pórku
4 lžíce citrónové šťávy nebo bílého vína
sůl

Zobrazit recept Vytisknout recept

Následující díl

Fotografie

Jen z vesnické krmi vaše tělo vrní

14. 5. 2008 18:15 ČT1

Až do nástupu nového životního stylu měšťanstva ve vrcholném středověku neexistovala jiná strava než venkovská. Se sociální diferenciací se sice strava vyšších tříd začala poněkud odlišovat, v principu ale zůstala domácí kuchyně…