Rakytníkový sirup

Podle Daniely Okrouhlé.

Aneb jak na to, aby byl sirup čirý.

Pokud se snažíte dostat do svého dítka cenné vitamíny pomocí domácích ovocných šťáv, sirupů a podobně, jistě znáte okřídlenou větu „já to pít nebudu, něco v tom plave“. To „něco“ je obvykle ovocná dužnina. Daniela vymyslela a vyzkoušela způsob, jak vyrobit z úžasného rakytníku sirup, který je čirý (a úspěch samozřejmě otestovala na svých dětech). Sirup navíc neprochází varem, takže je v něm zachováno maximum účinných látek.

plody rakytníku
3 litry převařené zchladlé vody
2–2,5 kg pískového cukru
kyselinu citronovou
konzervant sorban draselný
třílitrovou skleněnou nádobu
čistou přežehlenou utěrku nebo plátno
husté síto

uzavíratelné lahve na sirup
hrnec s termostatem (máme-li)

Plody rakytníku sypeme do nádoby a zalijeme převařenou zchladnou vodou. Nádobu přikryjeme a necháme stát 6 až 24 hodin. Do hrnce vložíme husté síto překryté čistou utěrkou nebo plátnem, a rakytník přecedíme. Poté plody ještě pořádně přes utěrku vymačkáme. Přisypeme cukr, kyselinu citronovou, a chceme-li sirup uchovat delší dobu, pak i sorban draselný.

Směs prohříváme při teplotě 35–40 stupňů. Mícháme, a jakmile se cukr rozpustí, je sirup hotový. Sirupem plníme lahve, uzavřeme, a můžeme ještě na závěr pasterizovat v troubě na 40 °C po dobu 20 minut.

Rakytníkový sirup

Rakytníkový sirup

Ohodnoťte tento recept: 

46 hlasů

Bylinka v tomto receptu:

Další recepty Celý díl