Hlíva s pečenou zeleninou

Hlíva ústřičná je jeden z nejúčinnějších přírodních prostředků na snižování cholesterolu. Hlíva ústřičná posiluje imunitu. Má pozitivní vliv při léčbě infekcí a zánětů. Doporučuje se při léčbě srdečních a cévních chorob a při alergiích. Napomáhá také celkové regeneraci organismu.

Pokud chceme držet hladinu cholesterolu na „zdravé“ úrovni, doporučujeme ozdravit jídelníček nahořklými zelenými saláty, jako je rukola nebo polníček. Dále můžete vyzkoušet divoké byliny – pampelišku, bršlici. Zařaďte také kvalitní oleje lisované zastudena – dnes už jsou běžně dostupné v prodejnách zdravé výživy. A pokud máte rádi česnek – máte napůl vyhráno. A jezte zeleninu v jakékoli podobě, prospěje vám i tepelně upravená. Nezapomínejte na ořechy – další zdroj kvalitních přírodních olejů.

Pokud vás zajímá, jaký denní „srdeční a cévní“ jídelníček doporučuje Míša Sedláčková, pusťte si video z pořadu.

450 g hlívy
350 g bílé ředkve (daikon)
4 stonky řapíkatého celeru
3 stroužky česneku
olivový olej
sůl
kmín

Na pánvi rozehřejeme olej. Vložíme pokrájený česnek a chvilku restujeme. Přidáme pokrájenou hlívu, osolíme a okmínujeme. Dusíme do měkka a úplného odpaření vody, která se uvolnila z hlívy. Přisypeme pokrájený řapíkatý celer a nahrubo nastrouhanou bílou ředkev. Prohřejeme, dochutíme solí.

Možné přílohy

– pečená zelenina
– zeleninové pyré (rozmixujeme pečenou zeleninu s kokosovým mlékem a ochutíme solí či umeoctem)
– vařená celozrnná rýže nebo jiná, nejlépe bezlepková obilnina (jáhly, pohanka, quinoa)
– rýžové nudle

Pečená zelenina
zelenina dle vašeho výběru – my jsme použili mrkev, dýni hokaido, červenou řepu, cibuli, pastiňák
směs bylinek – např. saturejka, oregano, levandule, rozmarýna, tymián
sůl
olivový olej

Plech vymažeme olejem. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a vložíme na plech. Osolíme, posypeme bylinkami. Lehce podlijeme vodou. Pečeme při 170–180 °C podle druhu trouby do změknutí zeleniny (cca 20–40 minut).

Hlívu a pečenou zeleninu můžeme doplnit vlašskými ořechy nebo zelenými divokými natěmi, jako je bršlice, sedmikrásky nebo pampeliška.

Hlíva s pečenou zeleninou

Hlíva s pečenou zeleninou

Ohodnoťte tento recept: 

20 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl