Tinktura z kaštanových (jírovcových) květů

Vhodná pro vnější i vnitřní užití.

Tinktura z květů kaštanu má protizánětlivé účinky, pozitivně ovlivňuje stav cévního a žilního systému. Působí dobře na lymfatické edémy (otoky) – ovlivňuje totiž nadledvinky a tím podporuje vylučování přebytečné vody z těla.

Tinkturu by rozhodně neměly užívat děti, dále těhotné a kojící ženy a podle některých bylinářů ani lidé, kteří mají problém s játry a ledvinami. Doporučujeme zkonzultovat užívání tinktury s odborníkem.

Zevní užití

Tinktura se používá zevně jako mazání – můžete ji zkusit, pokud trpíte zmíněnými otoky.

Vnitřní užití

Vnitřní užití je opět na podporu cév a žil. Doporučuje se začít s dávkou 15 kapek dvakrát denně. Jak je uvedeno výše, tinktura ovlivňuje činnost nadledvinek, proto je nutné dodržovat pauzy v užívání. To znamená užívat tinkturu 2 měsíce, a pak zařadit měsíční přestávku.

jeden velký květ
3 dcl alkoholu

Pokud byste si chtěli tinkturu vyrobit, naložte jeden velký květ (vypravte se pro něj na počátku rozkvětu jírovců) bez zelené stopky do 3 dcl alkoholu (ideální je 60%). Nádobu uzavřete, nechte stát na teplém místě a dvakrát denně protřepejte. Po třech týdnech tekutinu sceďte a přelijte do tmavé lahve. Pak je tinktura připravena k užívání.

Ohodnoťte tento recept: 

61 hlasů

Bylinka v tomto receptu:

Další recepty Celý díl