Vegetariánský segedínský guláš

Sójový sýr tempeh je považován za nejkvalitnější produkt ze všech sójových výrobků – obsahuje totiž všechny aminokyseliny jako komplexní bílkovina.

Užívá se tradičně v Japonsku, Číně a Indonésii jako plnohodnotná náhrada masa. Tempeh je lehce stravitelný a má vysoký obsah bílkovin, vápníku, železa, fosforu a vitamínu B12. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit vegetariáni a vegani. Tempeh neobsahuje cholesterol. Prodává se buď neupravený – pak je třeba ho nejdříve uvařit – anebo například uzený či marinovaný.

balíček uzeného či marinovaného tempehu, nakrájený na kousky (přírodní neupravený tempeh si můžeme nejdříve upéct anebo uvařit podle návodu)
3–4 cibule
3–4 stroužky česneku podle velikosti
1 polévková lžíce červené papriky
1 čajová lžička kmínu
½ lžičky čerstvě nadrceného pepře
1 bobkový list
500 g kysaného zelí
1 červená a 1 oranžová paprika na krájené na kostičky
1 plechovka loupaných rajčat nakrájených na kostky
sůl – nejlépe bylinková s měsíčkem lékařským, semínky libečku, sušeným česnekem, majoránkou a dobromysli
voda nebo zeleninový vývar podle potřeby
250 ml zakysané smetany
jarní cibulka na ozdobení

Na 4 lžících oleje necháme zesklovatět cibuli, česnek, přidáme veškeré koření, papriku, rajčata, zakysané zelí a tempeh. Promícháme, osolíme bylinkovou solí, podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou dusíme, dokud papriky a zelí nejsou měkké – měly by ale být mírně křupavé. Současně s gulášem si uvaříme také přílohu – ječné kroupy. Doba vaření je cca 20–30 minut – zeleninu ale raději kontrolujeme, aby se nám nerozvařila.

Uvařené kroupy slijeme a propláchneme teplou vodou. Guláš můžeme ochutit zakysanou smetanou.

Servírujeme ozdobené jarní cibulkou.

Vegetariánský segedínský guláš

Vegetariánský segedínský guláš

Sójový sýr tempeh je považován za nejkvalitnější produkt ze všech sójových výrobků – obsahuje totiž všechny aminokyseliny jako komplexní bílkovina. Užívá se tradičně v Japonsku, Číně a Indonésii jako plnohodnotná náhrada masa. Tempeh je lehce stravitelný a má vysoký obsah bílkovin, vápníku, železa, fosforu a vitamínu B12. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit vegetariáni a vegani. Tempeh neobsahuje cholesterol. Prodává se buď neupravený – pak je třeba ho nejdříve uvařit – anebo například uzený či marinovaný.

Ohodnoťte tento recept: 

46 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl