Králík s hráškovým pyré a květákovou nádivkou

K jaru se hodí lehká, svěží jídla, ideálně z bílého masa, jakým je například králík, který je v našich kuchyních poměrně opomíjen. Ukážeme vám, jak ho připravit.

4 ks králičích stehen
1 cibule
5 stroužků česneku
8 plátků anglické slaniny
sůl, pepř

Očištěné a omyté maso osolíme a opepříme. Stehna vložíme do zapékací misky a necháme 10 minut při pokojové teplotě odležet. Mezitím si předehřejeme troubu na 170 °C horký vzduch. Každé králičí stehno si obalíme do dvou plátků slaniny. Očištěné cibule pokrájíme nahrubo na dno zapékací misky a přidáme ještě 4 celé stroužky česneku. Zalejeme trochou zeleninového vývaru, přidáme dvě lžíce másla a stehna, přiklopíme a dáme péct cca na 2 hodiny. Poté odklopíme a dopečeme na barvu cca dalších 15–20 minut při 200 °C.

hráškové pyré

400 g mraženého hrášku
malý svazek máty
1,5 dcl smetany ke šlehání
3 šalotky
200 g másla

Dva kusy šalotky očistíme a nakrájíme najemno. Orestujeme v hrnci na lžíci másla, přidáme zeleninový vývar a smetanu. Ochutíme solí a pepřem a provaříme. Přidáme hrášek a provaříme přibližně maximálně pět minut. Rozmixujeme do hladka a při mixování přidáme lístky máty. Nakonec pyré propasírujeme přes jemný cedník.

květáková nádivka

1 menší květák
1 balení toustového chleba
7 ks vajec
cca 2 dcl mléka
špetka muškátového květu

Růžičky květáku dáme vařit do osolené vody doměkka. Mezitím si toustový chléb pokrájíme na menší kostičky a dáme do trouby opéct dozlatova. Květák posekáme na menší kousky a společně s opečeným chlebem dáme do misky. Z vajec oddělíme žloutky a bílky. Žloutky rozmícháme s mlékem, muškátovým květem a ochutíme solí, přidáme do misky k chlebu a květáku a dobře promícháme. Bílky vyšleháme v pevný sníh a lehce zapracujeme do připravené směsi. Pekáček vyložíme pečícím papírem a vytřeme máslem. Dáme do trouby, když budeme dopékat králíka a pečeme dozlatova.

Než se nám vše upeče, připravíme si ještě zajímavou přílohu z ředkviček, která skvěle tento jarní recept doplní.

Ředkvičky očistíme, rozpůlíme a prohřejeme v rendlíku, ve kterém máme připravenou várku ze zeleninového vývaru, šalotky, česneku a soli. Ředkvičky provaříme cca 3–4 minutky.

Další recepty Celý díl