Chřestová polévka s bramborovou kaší

Konzumace chřestu se stává trendem dnešní doby. Můžete ho upravit vařením, zapékáním, smažením i grilováním. Chřest také patří do zdravé stravy díky své bohaté porci vlákniny a vitamínů.

svazek zeleného nebo bílého chřestu
2 šalotky
3 lžíce řepkového oleje
špetka muškátového oříšku
1 litr zeleninového vývaru nebo vody s přidáním bujonu
½ hrnku kokosové, rýžové nebo klasické smetany
sůl a pepř

Bramborová kaše

4 brambory
kmín
sůl
2 lžíce másla
¼ hrnku mléka nebo kokosové, rýžové či klasické smetany.

Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a dáme vařit s kmínem a solí pro přípravu kaše.

Chřest omyjeme, odkrojíme tvrdé konce. Bílý chřest je třeba navíc potřeba oloupat. Chřest nakrájíme na menší kousky. Šalotky rovněž nakrájíme nadrobno. Na oleji orestujeme šalotku a koření, přidáme chřest. Zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme cca 15 minut. Uvařené brambory rozšťoucháme s máslem a mlékem nebo smetanou. Necháme stranou v hrnci. Do polévky vmícháme smetanu a rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Do talíře vložíme vždy 2 lžíce bramborové kaše a zalijeme polévkou, dozdobíme čerstvými bylinkami a doplníme semínky nebo krutony.

Pokud chcete udělat radost členům rodiny, kteří mají rádi maso, přidejte do polévky plátky pečeného kuřecího nebo krůtího masa.

Další recepty Celý díl