Luštěniny a obiloviny

Kaše z čerstvě umletého obilí

Obilná kaše, to je skvělý start do nového dne. Pokud si mouku sami namelete, bude maximálně nabitá živinami, na rozdíl od mouky kupované, která viděla mlýnský kámen už před drahnou dobou.

Kaše

1 šálek čerstvě semleté jemné krupičky, ideálně z kamutu
5 šálků vody nebo obilného nápoje (rýžový, ovesný nebo mandlový)
(Pokud raději vážite, tak na jednu porci kaše budete potřebovat 50 g namleté obiloviny a 350 ml tekutiny. Poměr si upravte podle toho, zda máte kaše raději řidší nebo hustší.)
špetka soli

Na dochucení

máslo nebo ghíčko
rýžový či špaldový sirup, popřípadě kvalitní med nebo malinový sirup
několik předem namočených mandlí
pokud je léto, tak různé letní bobule

Zrna umelte na kamenném mlýnku na obilí. Nejoblíbenější je u nás kamut nebo špalda napůl s jáhlami. Kaši můžete samozřejmě vařit i z jednozrnky či dvouzrnky, ale jejich barva i chuť působí už hodně celozrnně a „zdravě“. Namletý kamut i jáhly mají světlou barvu a vynikající chuť. Jednozrnku pro její skvělé výživové vlastnosti přidávám k výše uvedeným druhům, ovšem v menším množství.

Pokud chcete pro děti kaši na snídani, pak je dobré obilí namlít večer a umletou jemnou krupičku nechat namočenou v odměřené vodě do rána.

Ráno je díky tomu příprava velmi rychlá. V semletém obilí během noci probíhají procesy, které pomohou rychlejšímu uvaření i lepší stravitelnosti.

Obsah hrnce přiveďte k varu a za častého míchání pár minut povařte. To většinou udělám, ještě než jdu vzbudit děti, a kaši nechám dojít pod pokličkou do doby, než jdeme na snídani.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: