Maso

Kančí se šípkovou

2 mrkve
½ celeru
1 petržel
2 cibule
2 lžíce sádla
2 lžíce octa
2 lžíce švestkových povidel
200 ml šípkové zavařeniny
800 g kančí krkovice nebo kýty
sůl a čerstvě mletý pepř
1 snítka rozmarýnu
3 snítky tymiánu
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
5 kuliček jalovce
strouhaná kůra z ½ citronu
500 ml suchého červeného vína
zhruba 800 ml vody nebo hovězího vývaru
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
cukr a citronová šťáva podle chuti

Mrkev, celer, petržel a cibuli oloupeme. Kořenovou zeleninu nastrouháme, cibuli nakrájíme nahrubo. V hrnci rozehřejeme sádlo a vsypeme zeleninu a mícháme, až zezlátne. Přidáme cibuli a opékáme, až zesklovatí. Vlijeme ocet, necháme vyvařit a vmícháme povidla a zavařeninu. Maso očistíme a nakrájíme na kostky o velikosti zhruba 3x3 cm. Vsypeme k zelenině, zhruba 2 minuty opékáme, osolíme a opepříme, přidáme bylinky a koření svázané v gáze (lépe uvolní aroma, pokud jej zmáčkneme hřbetem ruky) a citronovou kůru, podlijeme vínem a necháme 2 minuty vařit. Přilijeme vodu nebo vývar a necháme vařit na mírném stupni zhruba 1 hodinu, až maso změkne. Podle potřeby podlijeme vodou.

Mezitím připravíme jíšku – v rendlíku rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a mícháme, až vznikne hladká kaše. Odstavíme a necháme vychladnout. Měkké maso vyjmeme spolu s kořením a bylinkami, do omáčky vmícháme jíšku a povaříme 15 minut. Dochutíme solí, pepřem a případně cukrem či citronovou šťávou a rozmixujeme dohladka. Perfekcionisti přecedí omáčku přes jemný cedník či pasírovač, my ostatní se pustíme do jídla.

Tip: Místo jíškou můžeme zahustit strouhaným perníkem.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: