Různé

Detoxikační chléb podle Dědka kořenáře

300 g pšeničné mouky (typ česká jednozrnka)
300 g pšeničné mouky (typ česká červená pšenice)
150 g žitné celozrnné mouky
150 g amarantové mouky odtučněné
50 g mletého ostropestřce
2 lžičky soli
1 lžíce cukru
1 lžíce drceného listu kopřivy
1 lžíce drceného lopuchu kořene
1 a ½ lžíce violky trojbarevné
1 lžíce anděliky
1 hrst namočeného lněného semínka (cca 4 hodiny)
1 lžíce sušeného listu borůvky
1 kostka sušeného droždí nebo kvásek
500–600 ml vody

Na vylepšený superchléb

1 hrst hrozinek
1 hrstka goji
1 hrst směsi ořechů (pistácie, pekanové ořechy, kešu, vlašské ořechy)

Nejdříve si připravíme suchou směs ze čtyř druhů mouky, přidáme ostropestřec, sůl, cukr a nadrobno namleté sušené bylinky. Vše promícháme a tím získáme základní směs na detoxikační chléb. Rozdělíme si ji napůl, protože budeme dělat chleby dva – jeden obyčejný detoxikační a jeden superchleba.

600 gramů suché směsi dáme s vodou, droždím a polovinou namočeného lněného semínka péct do pekárny na chleba (v poměru mouky a vody postupujte dle návodu výrobce). U moderních pekáren pak už nemusíte dělat nic víc – vše si samy promíchají a chleba upečou dle zvoleného programu.

Z druhé půlky mixu mouky a bylin upečeme tradiční chleba. Nejdříve přilijeme trochu vody podle toho, jak ji směs bude nasávat. Poté přidáme hrst hrozinek, menší hrstku goji, směs ořechů namletou na větší kousky a lněné semínko. Mícháme a hněteme, až získáme hladké měkké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut odpočinout v ošatce. Těsto opět prohněteme, vytvarujeme hezký bochník a pečeme v troubě zhruba 50 minut na 180 °C, dokud se na povrchu nevytvoří tmavá kůrka.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: