Maso

Svatoštěpánská kachna na švestkách s kedlubnovým zelím

2,5–3 hodiny

pro 4 osoby

Kachna

1 kachna
sůl
čerstvě mletý pepř
5 lžic másla
4 cibule, 1 nakrájená nahrubo a 3 nakrájené na měsíčky
5 jalovčinek (kuliček jalovce)
4 hřebíčky
1 lžička majoránky
1 lžíce hladké mouky
100 g sušených švestek, vypeckovaných a nakrájených na kostičky
2 kyselá jablka, zbavená jádřince a nakrájená na kostičky
1 snítka tymiánu

Troubu předehřejeme na 180 °C. Kachnu naporcujeme, osolíme a opepříme a osmažíme na polovině másla dozlatova. Přeložíme ji do pekáče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, jalovčinky, hřebíčky a majoránku a podlijeme vodou. Pečeme doměkka ve vyhřáté troubě zhruba 2 hodiny, záleží na velikosti kachny. Porce kachny vyjmeme a udržujeme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Vzniklou jíšku zalijeme trochou vody, promícháme a povaříme.

Rozehřejeme zbylé máslo, přidáme cibule nakrájené na měsíčky, ovoce a snítku tymiánu. Opečeme, zalijeme šťávou a ještě chvíli povaříme. Porce kachny dáme na talíře a podlijeme omáčkou. Podáváme s kedlubnovým zelím.

Kedlubnové zelí

4 větší kedlubny
1 lžička soli
1 lžička kmínu
1 střední brambora
1 lžíce hladké mouky
1 menší cibule, nakrájená nadrobno
1 lžička oleje
1 lžička cukru
1-2 lžíce octa

Kedlubny nastrouháme na hrubším struhadle, podlijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dáme vařit. Bramboru nastrouháme najemno a smícháme s moukou, je-li to moc husté, zředíme troškou vody (záleží na vodnatosti brambory).

Cibulku osmahneme na pánvi na oleji dozlatova. Po 5–10 minutách varu kedluben k nim vmícháme bramborovo-moučnou směs, přidáme cibulku, cukr a ocet a ještě chvíli vaříme. Nakonec podle chuti dosolíme, osladíme či okyselíme.

Kedlubnové zelí skvěle nahradí obyčejné zelí.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: