Maso

Slovácká drkotina na klouby (sulc)

1 hodina 45 minut + odležení

4 osoby

500 g vepřové kůže nebo nožiček
1 lžíce kuliček černého pepře
1 lžíce nového koření
200 g vepřového masa, nakrájeného na kostičky
1 vepřový jazyk, nakrájený na kostičky
2 petržele, nakrájené na kostičky
2 mrkve, nakrájené na kostičky
1 celer, nakrájený na kostičky
2 cibule, nakrájené nadrobno
100 g vepřových jater, nakrájených na kostičky
sůl
1 lžíce majoránky
5 stroužků česneku, utřených se solí
2 lžíce octa

Kůže (nebo nožičky) zalijeme vodou tak, aby byly potopené, a vaříme je s pepřem a novým kořením 1 hodinu. Přidáme maso, jazyk, petržel, mrkev, celer a cibuli a vaříme 25 minut. Vložíme ještě nadrobno pokrájená játra a vaříme dalších 10 minut. Vodu neustále doléváme, aby bylo maso ponořené. Nakonec vyjmeme pepř a nové koření, lehce osolíme, okořeníme majoránkou a utřeným česnekem, dochutíme octem, nalijeme do formy a dáme do chladu ztuhnout. Hotové nakrájíme na porce, obložíme čerstvou zeleninou a podáváme s chlebem.

K drkotině, ale i k pečenému masu nebo jen tak samotné se hodí topinambur. Je to skvělá příloha pro diabetiky, a právě proto by ji měli vyzkoušet i starší lidé, kteří na cukrovku často trpí. Možná to pro ně bude novinka, ale velmi zdraví prospěšná.

Topinambur je plod slunečnice topinambur. Je s ní skutečně příbuzný. Dříve se mu u nás říkalo židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Má jemnou nasládlou chuť a moc příjemnou vůni. Zvláštní název získal podle jména indiánského kmene Tupinambů, kteří v 16. století tyto hlízám podobné plody ukázali francouzským námořníkům v Brazílii. Teď se však pěstují i běžně v Evropě.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: