Maso

Vepřové v hořčično-bylinkové krustě s podzimní pečenou zeleninou

Pečeně je skvělé jídlo pro větší skupinu, protože nejsou těžké na přípravu a výsledek je většinou famózní. Jen si musíte dát pozor, abyste maso nepřepekli – to je tak jediné, co se může pokazit, ať už děláte vepřové, drůbeží nebo hovězí. Na tomto receptu budete zbožňovat krustičku, která této pomalu propékané pečeni nesmírně přidává na chuti.

20 minut + pečení 1–1,5 hodiny

pro 10 osob

Maso

2 vykostěné vepřové kotlety (každá zhruba o váze 1,5 kg), bez kůže, ale s ponechaným tukem
5 lžic olivového oleje
5 lžiček dijonské hořčice
7 stroužků česneku, najemno nasekaných
3 špetky drobně nasekaného tymiánu
¼ hrnku čerstvého nasekaného rozmarýnu
¼ hrnku čerstvého nasekaného oregana
3 špetky mořské soli
2 lžičky čerstvě namletého černého pepře
¾ hrnku strouhanky

Maso vyndáme z lednice zhruba 1,5 hodiny před tím, než začneme vařit, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáč vyložíme alobalem a vložíme do něj mřížku na pečení masa.

V míse dobře promícháme olivový olej, hořčici, česnek, tymián, rozmarýn, oregano, sůl, pepř a strouhanku a dobře promícháme.

Maso položíme na mřížku tukem nahoru a potřeme ho připravenou marinádou. Vložíme ho do trouby a pečeme doměkka, zhruba 1–1,5 hodiny. Nejlépe poznáme, že je maso propečené pomocí vpichového teploměru. Vpíchneme ho do nejsilnější části masa, a jakmile ukáže 65 °C, je propečené. Maso rozhodně s teploměrem nepečeme, zničil by se!

Pečeni vyndáme na prkénko a necháme odpočinout 10 minut, aby se šťáva rovnoměrně rozprostřela do masa a nevytekla při prvním zakrojení. Potom ho nakrájíme na tenké plátky a okamžitě podáváme.

Zatímco maso odpočívá, připravíme salát.

Podzimní pečená zelenina

pro 4 osoby
doba přípravy: 20 minut + 1 hodina odležení + pečení 1 hodina

4 mrkve
2 petržele
1 máslová dýně nebo druh hokkaido
2 bulvy fenyklu
4 menší brambory varného typu A
5 šalotek
1 palice česneku
200 ml extra panenského olivového oleje (můžeme použít ochucený olej tymiánem)
100 ml balzamikového octa
1 lžíce třtinového cukru
sůl
čerstvě mletý pepř
1 hrst čerstvého tymiánu

Všechnu zeleninu omyjeme a dle potřeby očistíme a nakrájíme na větší, přibližně stejně velké, kusy. Česnek rozdělíme na jednotlivé stroužky, ale neloupeme. Připravíme si mísu, která je dostatečně velká, aby se do ní vešla všechna zelenina. V menší misce vyšleháme marinádu z olivového oleje, balzamikového octa, cukru, soli a pepře, až bude cukr zcela rozpuštěný. Můžeme si pomoci tyčovým mixérem. Hotovou marinádu smícháme ve velké míse se zeleninou, přidáme hrst tymiánu a zakryté potravinářskou fólií dáme na hodinu uležet do lednice.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Zeleninu i s marinádou poklademe na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme alobalem a pečeme přibližně 35–45 minut podle velikosti kousků zeleniny. Po této době odkryjeme alobal a dopékáme ještě dalších 20 minut, aby se zelenina pěkně opekla a zezlátla. Během pečení můžeme zeleninu občas lehce promíchat.

Teplý zeleninový salát podáváme samostatně posypaný kozím sýrem s bagetkou nebo jako přílohu k masu.

Salát

3 hrsti polníčku
2 hrsti rukoly
1 svazek ředkviček
5 lžic bazalkového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř

Polníček promícháme s rukolou, ředkvičky omyjeme, okrojíme a nakrájíme na tenké plátky, přidáme k zeleným listům, promícháme a zakápneme bazalkovým olivovým olejem a osolíme a opepříme.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: