Luštěniny a obiloviny
Pohankové rizoto
250 g pohankových krup
500 ml zeleninového nebo masového vývaru
2 velké cibule
zelenina (např. jarní cibulka, mrkev, hrášek, květák, brokolice)
1 dcl bílého vína
olivový olej
kousek másla
sůl
pepř
Kroupy zalijeme horkým vývarem a vínem a na mírném plameni vaříme, než kroupy změknou. Na pánvi na oleji osmahneme najemno nasekanou cibuli, přisypeme zeleninu, kterou restujeme 5–10 minut. Na závěr pohanku scedíme, promícháme se zeleninou a přidáme máslo. Pokud je jídlo suché, můžeme pokapat vývarem s vínem.
TIP: Tento zdravý zeleninový recept uděláme jednoduše masovým, pokud nejdříve na pánvi orestujeme 400 g nakrájených osolených a opepřených kuřecích prsíček a pak teprve přisypeme zeleninu.