Moučníky a cukroví

Francouzský jahodový koláč

Těsto

200 g hladké mouky
100 g másla (o pokojové teplotě)
špetku soli
asi půl sklenice studené vody

Z mouky, másla nakrájeného na kousky, špetky soli, cukru a asi půl sklenky studené vody podle potřeby rychle vypracujeme křehké těsto a dáme je do chladu odpočinout. Troubu si předehřejeme na 185 °C. Těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Vytvoříme malý okraj a dno těsta propícháme vidličkou, vložíme do trouby a pečeme asi 12-15 minut.

Krém

50 g cukru krupice
2 žloutky
250 g mascarpone
lístky máty

Mezitím si z mascarpone připravíme krém. Šleháme žloutky s cukrem do hladka, přidáme mascarpone a stále šleháme pokud krém neztuhne. Na konec krém osvěžíme lístky nakrájené máty na drobno.

Finále

2 lžíce marmelády
400 g jahod

Upečený korpus můžeme potřít ovocnou marmeládou, naplníme krémem z mascarpone, na který klademe čerstvé krájené jahody.

Další recepty Celý díl