Bavorské vdolky s povidly a tvarohem

4 lžíce rumu
25 g droždí
2 vejce
30 g rozpuštěného másla
1 špetka soli
250 ml mléka
40 g cukru
200 g hladká mouka
200 g polohrubá mouka
vanička tvarohu
cukr dle chuti
půlka citrónu

Z droždí, třetiny vlažného mléka, lžičky cukru a 2 lžic hladké mouky si připravíme kvásek. Zbylou mouku prosejeme se solí. K mouce přidáme cukr, vejce, rum, vykynutý kvásek a tuk. Vše smícháme a zlehka propracujeme. V míse vařečkou důkladně vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě přibližně 15 minut kynout. Vykynuté těsto znovu propracujeme a vyklopíme na pomoučněný vál. Těsto rozválíme na plát silný přibližně 2 cm. Vykrajujeme z něj kolečka o průměru 6 cm. Například za pomoci sklenice. Vykrojená kolečka necháme ještě vykynout. Kolečka na vdolky roztáhneme a uděláme v nich malý důlek.

Ve vyšší pánvi nebo kastrůlku rozpálíme olej a vdolky v nděm po obou stranách smažíme dozlatova. Osmažené bavorské vdolky vytáhneme a dáme je okapat na ubrousek.

Vlažné bavorské vdolky dozdobíme povidly a námi ochuceným tvarohem.

Další recepty Celý díl