Polévky

Božíhodové hřibové capucino

zeleninový nebo hovězí vývar připravený předem
sušené nebo mražené hřiby
kořenová zelenina
créme fraiche
tymián
alpská chrpa
iSi nebo šlehačková láhev
bombičky N2O

Předem připravený silný zeleninový nebo hovězí vývar přivedeme na teplotu varu a odstavíme, pokud použijeme sušené houby - den předem je namočíme do vlažného vývaru a nebo vody, pokud použijeme mražené hřiby doporučuji dát den předem do sítarozmrazit a nechat vykapat, protože houby obsahují velké množství vody. Takto připravené houby orestujeme na másle, přidáme sůl, pepř, kmín, tymián a necháme krátce podusit. V okamžiku, jak vidíme, že se houby začínají restovat, pánev odstavíme a odebere z ní jednu třetinu hřibů, které si dáme stranou, pánev vrátíme zpět a přidáme créme fraiche, což je smetana, která má větší obsah tuku než 33 %, krátce povaříme a přendáme do hlubší nádobky, kde celý obsah rozmixujeme. Takto připravený obsah vlejeme do iSi láhve nebo do šlehačkové láhve/přes síto/ ideál objemu 0,5l a přidáme bombičku N2O. Nikoliv však klasickou šlehačkovou, ta by nám neudělala potřebný pěnový efekt, důkladně protřepeme. Na další pánvi si lehce na másle orestujeme kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky. Připravíme si servírovací tenké, nejlépe whiskové sklo, ideálně tepelně nahřáté předem, které naplníme orestovanými hřiby a kořenovou zeleninou. Zalijeme horkým vývarem a nakonec přidáme hřibovou pěnu z láhve. Dávámepozor, abychom se nám obě části nespojily. Nejen, že to skvěle vypadá, ale i báječně chutná. Dozdobíme čerstvým tymiánem a voňavou alpskou chrpou. S touto polévkou budete mistři, lehce netradiční božíhodové tabule.

Další recepty Celý díl