Maso

Bažant na červeném víně a slanině

3 plátky slaniny
1/2 hrnku celozrnná mouka
sůl, pepř
2 lžičky provensálské koření
900 g bažantí stehna s kůží
1–2 lžíce olivového oleje
2 šalotky nakrájené na tenké plátky
1/2 hrnku suché červené víno
250 ml kuřecí vývar
čerstvá petrželka na posypání

Předehřejte troubu na cca 175 °C. Na sporáku rozehřejte hlubokou pánev. Slaninu nakrájejte na malé kousky a za občasného míchání restujte na pánvi 5–6 minut. Hotovou slaninu vyndejte. Každý kousek kuřete okořeňte a obalte v mouce, postupně přendejte do horké pánve. V té je z každé strany osmažte dozlatova, nesmíte je ale úplně propéct a rozhodně je nedělejte všechna naráz. Pánev vytřete papírovou utěrkou, poté ji zakápněte olivovým olejem a přidejte šalotku. Restujte 5–10 minut, dokud nebude měkká, zlatavá a nerozvoní se. Poté pomalu přilijte víno a promíchejte. Přilijte kuřecí vývar a vše nechejte vařit dalších asi tak 5–10 minut, dokud se šťáva lehce nezredukuje. Kuře a slaninu vraťte zpět do pánve k připravené šťávě a pečte cca 30 minut (nezapomeňte sundat rukojeť), průběžně maso polévejte. Vyndejte z trouby ve chvíli, kdy je kůžička křupavá a maso úplně propečené.

Další recepty Celý díl