Polévky

Dršťková polévka

5 porcí

olej
100 g cibule
60 g hladká mouka
300 g dršťky
1,5 l vývar z drštěk, nebo hovězí vývar
voda
sůl
pepř
10 g paprika sladká mletá
5 g kmín
5 g majoránka
5 g česnek

Syrové dršťky

Pečlivě propláchneme studenou vodou, rozřežeme na menší kusy, zalijeme studenou vodou a necháme pozvolna projít varem. Následně vodu scedíme a zalijeme čistou studenou vodou. Vrátíme zpět na sporák a pomalu vaříme do změknutí. Tento proces obyčejně trvá 2-4 hodiny. Je vhodné během vaření 2–3x vyměnit vodu.

Předvařené dršťky

Jsou spařené a povařené dršťky, které stačí obyčejně 20-30 minut provařit v polévce.

Na oleji si dorůžova orestujeme cibuli, kterou zaprášíme hladkou moukou, do které jsme přidali mletou papriku. Hotovou zásmažku si zalijeme vlažným vývarem z drštěk, nebo hovězím vývarem v případě, že jsme použili předvařené dršťky. Uvedeme do varu, přidáme sůl, pepř, česnek, kmín a ke konci vaření majoránku. Vše spolu provaříme nejméně po dobu 20 minut. Dršťky nakrájíme na tenké proužky a přidáme do polévky a znovu krátce provaříme. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Další recepty Celý díl