Maso

Máslové kuřátko s kaštanovou nádivkou, divokou rýží a omáčkou z kořenové zeleniny, podáváme se salátem z červené řepy

4 porce

1,5 kg kuře
čerstvě mletý pepř
sůl
muškátový ořech
400 g kaštanů, vařené a vyloupané
1 bílá cibule
1 lžíce másla
100 g celozrnných housek nakrájených na kostičky
2 lžíce petrželky
2 vejce
250 ml smetana 30 %
500 g kořenová zelenina

Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a zpěňte na pánvi. Přidejte kaštanové pyré, osolte a okořeňte. Odstavte z tepla a přidejte houskové kostičky, muškátový oříšek a nasekanou petrželovou nať a dobře promíchejte. Kuře umyjte, osušte, naplňte nádivkou jen do poloviny a okořeňte. Máslo vsuňte pod kůži. Do pekáče vsypte krájenou kořenovou zeleninu společně s kuřetem. Pečte v předehřáté troubě při teplotě 170°C cca 45 minut. Pak kuře vyndejte z trouby a nechejte pod alobalem a utěrkou ještě 20 min odpočívat. Mezitím rozmačkejte kořenovou zeleninu zalijte vývarem, a propasírujte.

Příloha

400 g divoká rýže
2 hlizny šafránu

Rýže se vaří cca 30 min na mírném ohni společně se šafránem. Rýži nemusíte proplachovat, aby zůstala lepkavá.

Další recepty Celý díl