Maso

Pečená husí stehna s žemlovým knedlíkem a červeným zelím

5 porcí

5 husích stehen
2 jablíčka
2 cibule
1 smetana na vaření nebo med na potírání

Husí stehna opláchneme, nasolíme a necháme je odpočívat asi 6 hodin. Poté stehna opláchneme v mléku, abychom odstranili přebytečnou sůl, uvolníme kůži řezem u spodního hloubu a vložíme na plech. Posypeme kmínem a můžeme poprášit jemně hladkou moukou. Jablíčka nakrájíme na měsíčky a vložíme mezi stehna. Husa je sama o sobě mastná, pouští hodně tuku, ale necháme je na cca 40 minut péct, aby se zatáhla a nebyla vysušená. Poté stehna musíme propíchat na kůži, aby se uvolnil přebytečný tuk. Tuk pravidelně sbíráme do mističky, poslouží nám k potření přílohy. Dle potřeby můžeme podlévat vodou nebo vývarem. Stehna můžeme potírat jednak šlehačkou (husa má pak chutnou křupavou kůžičku) nebo medem rozředěným s vodou 1:1.

Zelí

1 hlávka červeného zelí
1 bobkový list
kmín
2 lžíce krystalový cukr na karamel
1 špetka pepře
1 lžička octa
husí sádlo

Na rozpálené sádlo v rendlíku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme do zlata. Přidáme dvě lžíce krystalového cukru a uděláme karamel. Podlijeme vínem a vložíme červené zelí. Červené zelí může být hlávka, kterou nakrájíme na nudličky, zelí trošku opepříme, můžeme přidat bobkový list a kmín, a necháme chvíli dusit. Poté stačí jenom dochutit octem a solí.

Knedlíky

50 g hrubé mouky
350 g žemlí /7 ks/ nejlépe 1 den staré
300 ml mléka
3 vejce
petrželová nať
sůl
muškátový oříšek
15 g másla nebo sádla

Žemle nakrájíme na kostičky a navlhčíme mlékem. Přilejeme těstíčko ze žloutků, zbytku mléka, soli, mouky, petrželové natě a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto si rozdělíme na dva díly. Každý díl dáme na pomaštěný alobal a vytvoříme váleček, který zabalíme a vaříme cca 20 minut. Krájíme na plátky.

Další recepty Celý díl