Různé

Vejce benedikt s omáčkou z růžového grepu

1 lžíce bílého vinného octa
4 velká kvalitní vejce
2 kulaté žemle, rozkrojené a opečené
200 g parmské šunky

Ocet s bylinkami a pepřem svařte na poloviční objem. Přeceďte a dejte stranou. Vodu v hrnci uveďte do mírného varu. V misce, kterou můžete postavit na hrnec, metlou prošlehejte tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehejte je v páře do zhoustnutí, aby se voda nevařila, občas hrnec odstavte a omáčku na okrajích misky stírejte špachtlí. Výsledkem má být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků. Vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla, zašlehejte a zopakujte, směs by měla připomínat majonézu. Pak holandskou omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Přiveďte k varu asi dva litry vody a vmíchejte do ní lžíci octa. Jedno vejce rozklepněte do hrnku. Promíchejte vroucí octovou vodu a do víru uprostřed nechte sklouznout vejce – díky tomu se také zatočí a bude mít hezký tvar. Povařte dvě tři minuty, aby žloutek zůstal ještě mírně tekutý, a vyjměte děrovanou naběračkou. Zopakujte se zbylými vejci. (Je lepší vařit je postupně, protože snáze uhlídáte, aby neztratila tvar.) Na každou polovinu opečené žemle naneste trochu holandské omáčky, nařaste plátek parmské šunky, položte na něj vejce a všechno přelijte holandskou omáčkou.

Další recepty Celý díl