Maso

Kančí kýta se šípkovou omáčkou nebo se zelím

6 porcí

750 g kančí kýty
250 g kořenové zeleniny
100 g tuku
divoké koření
sůl
tmavý vývar

šípková omáčka

70 g másla
70 g hladké mouky
170 g perníku na strouhání
150 g šípkové zavařeniny + čerstvé šípky
šťáva a kůra z 1 citrónu
5 hřebíčků
4 jalovčinky
cukr
sůl

Očištěné a odblaněné maso ze všech stran krátce opečeme na rozpáleném tuku. Poté ho osolíme, posypeme divokým kořením, přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou zeleninu a dusíme. Podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou a maso obracíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme hřebíček, citrónovou kůru a sůl. Deset minut povaříme. Ochutíme cukrem a citrónovou šťávou, přidáme šípkovou zavařeninu, zahustíme strouhaným perníkem. Krátce povaříme. Měkké maso vyjmeme, přes vlákno nakrájíme na jednotlivé porce a přelijeme přeceděnou šípkovou omáčkou.

Zelí

500 g kysaného zelí
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
kmín
sádlo
cukr
sůl

Kysané zelí zbavíme částečně nálevu a překrájíme. Vložíme do hrnce, přidáme trochu vody, kmín, cukr a dusíme do měkka pod poklicí. Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme nadrobno a vložíme na rozpálené sádlo. Orestujeme do růžova a přisypeme mouku, zapražíme krátce a odstavíme z ohně. Přendáme cibulovou jíšku do misky. Když je zelí měkké, vmícháme cibulovou jíšku do zelí, důkladně promícháme a krátce povaříme, podle potřeby dochutíme, dosolíme.

Další recepty Celý díl