Maso

Chili con Carne z mletého hovězího masa

1 velká cibule nebo 2 šalotky
2 stroužky česneku, jemně nasekaného
1 červená chilli bez semínek
2 snítky tymiánu
olivový olej
500 g malé kostky hovězího masa
1 lžička mletého římského kmínu
2 lžičky sladké papriky
1 lžička sušené oregano
3 čerstvá rajčata
1 velka paprika červená
1 velká zelená paprika
400 g konzervovaných krájených rajčat
100-200 ml kuřecího nebo hovězího vývaru
3 lžíce rajského protlaku
1 skořice
1 bobkový list
400 g fazole, předvařených a opláchnuté
15 g čokoláda 70%
sůl a pepř
hrst čerstvého koriandru
šťáva z 1 limetky na dochucení
200 ml zakysané smetany jako dip

Rozehřejte na velké pánvi trochu oleje a osmažte na kostičky nakrájené hovězí maso, tak aby kousky byly ze všech stran pořádně hnědé. Poté jej odložte na talíř. Na pánev přidejte ještě trochu oleje a dejte na něm dělat najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a nakrájené chilli papričky spolu s římským kmínem a s nakrájenou zelenou a červenou sladkou paprikou. Až cibule pěkně zhnědne, přidejte maso, rajský protlak a zalijte červeným vínem nechte chvíli redukovat. Poté přidejte vývar, bobkový list, tymián a ostatní koření. Poté přidejte nakrájená rajčata a vařte asi 5 minut nebo do té doby, než se obsah nezmenší na polovinu. Dokud maso není dostatečně měkké, podlijte trochu vývarem a vařte stalé dál. Ke konci přidejte nakládané fazole a chvíli povařte. Poté dochuťte solí pepřem a podle chuti nasekaným čerstvým koriandrem a limetkovou šťávou. Podávejte s rýží basmati smíchanou s divokou rýží. A dipem ze zakysané smetany.

Další recepty Celý díl