Maso

Marinovaná krkovička na černém pivě s kyselým zelím a bramborovými špalíčky

800 g vepřové krkovice
0,5 l černé pivo
1 větší cibule
4 stroužky česneku
olivový olej
sůl
pepř
1/2 lžíce cukru
2 sáčky kyselého zelí

Vepřovou krkovičku naporcujte, osolte, opepřete, zalijte černým pivem a nechte 90 minut marinovat v lednici.

Bramborové špalíčky

1 větší cibule
250 g anglické slaniny
8–10 uvařených, vychladlých brambor
4 lžíce hladké mouky
4 lžíce hrubé mouky
2 vejce
olej na smažení

Cibuli a anglickou slaninu nakrájejte na drobno a orestujte na lžíci oleje. Poté dejte stranou vychladnout. Vařené brambory nastrouhejte na hrubším struhadle, přidejte mouku, vejce a vychladlou směs slaniny a cibulky. Vypracujte těsto a utvořte z něj špalíky. Poté usmažte ve vyšší vrstvě oleje. Na pánvi rozehřejte 1/2 lžíce olivového oleje a zprudka na něm osmažte maso po obou stranách. Zmírněte plamen, vložte na plátky nakrájený česnek, chvíli orestujte, zalijte zbylým pivem a duste cca 6–8 minut. Mezitím si zvlášť na pánvi orestujte kyselé zelí s trochou cukru. Na talíř podávejte špalíky, maso přelité omáčkou a kyselým zelím.

Další recepty Celý díl