Šopský salát
2 pečené červené papriky - kapie
0,5 kg rajčata
1 střední salátová okurka
1 menší červená cibule, není tak ostrá
petrželová nať
balkánský bílý sýr ovčí nebo kravský
olivový nebo slunečnicový olej
vinný ocet
Nakrájíme pečenou kapii, můžeme použít sterilovanou nebo si ji sami upečeme.
Na přímém ohni papriku opékáme až slupka úplně zčerná, horkou ji uzavřeme
do mikroténového sáčku, 10-15 minut necháme zapařit a pak oloupeme.
Připravenou a očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kousky, přidáme jemně nasekanou petrželovou nať, promícháme a vložíme do misky. Před podáváním zalijeme olejem, přidáme
pár kapek octu a sůl můžeme úplně vynechat /vytahuje vodu ze zeleniny/, balkánský sýr je dostatečně slaný. Můžeme přidat řecké olivy.
Navrch dáme nastrouhaný nebo na malé kostky nakrájený balkánský sýr.