Maso

Jelení hřbet na calvadosu a tymiánu

4 porce

600g jeleního hřbetu
tymián čerstvý
pepř celý
0,05l calvadosu
olivový olej
30g másla
100ml demi-glace
300g červené řepy - čerstvé
60g jeřabin sterilovaných
30g cukru
citrónová šťáva
zázvor čerstvý
60ml olivový olej
sůl

Jelení hřbet opláchneme a osušíme. Ochutíme čerstvě mletým pepřem, čerstvým tymiánem a zastříkneme calvadosem. Necháme cca 30 minut odležet. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Na rozpálenou pánev dáme olivový olej a přidáme přichystanou řepu, lehce orestujeme. Ochutíme solí, citrónovou šťávou a cukrem. Dusíme cca 10 – 15 minut. Nakonec přidáme sterilované černé jeřabiny a jemně nastrouhaný čerstvý zázvor. Šťávu zredukujeme a zjemníme máslem. Uvařené brambory v hrnci namačkáme s máslem a přidáme jemně nakrájenou zelenou cibulku a nasekané bylinky. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec připravíme jelení hřbet. Uleželý jelení hřbet zprudka opékáme na oleji do růžova. Opečené maso vyjmeme a k výpeku přidáme předem připraven omáčku demi-glace a kapku calvadosu. Maso nakonec nafilujeme na tenké plátky a přidáme na talíř k ragú a mačkaným bramborám. Dozdobíme šťávou z masa a čerstvými bylinkami.

Další recepty Celý díl