Moučníky a cukroví

Linecké hvězdičky

Těsto (na 1 kg)

425 g hladké mouky
140 g cukr moučka
1 cukr vanilínový
1 vejce
5 g citropasta

Dohotovení

365 g linecká marmeláda
30 g cukr moučka
1 vanilínový cukr

Ručně nebo v zadělávacím stroji promícháme máslo s prosetým moučkovým cukrem. Přidáme vejce a ostatní přísady a nakonec vsypeme prosetou mouku. Těsto řádně propracujeme, aby bylo hladké a stejnorodé. (Příliš dlouhým hnětením se však těsto spaří). Před dalším zpracováním je necháme v chladu odležet. Při teplotě 10 až 15 °C je těsto vhodné pro zpracování. Z lineckého těsta vyválíme plát o tloušťce 3-4 mm. Vypichujeme polovinu hvězdiček plných a polovinu hvězdiček s vypíchnutým středem. Pečeme při 200 °C asi 6 minut dokud korpusy nezezlátnou. Upečené a vychladlé korpusy plné nastříkáme lineckou marmeládou a přiklopíme pocukrovanými hvězdičkami s vypíchnutým středem tak, aby byla vidět nepocukrovaná marmeláda.

Další recepty Celý díl