Ryby a mořské plody

Losos s omáčkou beurre blanc a zeleninovou bramborovou kaší

4 porce

800 g filetu lososa
olivový olej
sůl, nejlépe vločková maldonská sůl
4 lžičky hrubozrnné hořčice

Filet z lososa očistíme a naporcujeme, na oleji opečeme kůží dolů, na závěr osolíme a opepříme. Lososa upravíme na talíř, doplníme lžičkou hrubozrnné hořčice, přelijeme omáčkou a doplníme kaší.

Beurre blanc

4 šalotky
250 ml bílého vína
250 ml rybího vývaru
200 g másla
sůl

Nadrobno nakrájené šalotky svaříme s bílým vínem a rybím vývarem na dvě třetiny až polovinu.

Dobře vychlazené máslo nakrájíme na malé kostky. Vývar odstavíme a rychle do něj metličkou vmícháváme jednu kostku másla po druhé, poslední kousek másla vmícháme už zlehka, osolíme, opepříme a přecedíme přes husté síto, takže získáme hladkou máslovou omáčku.

Příloha

600 g bramborové kaše
máslo
200 g kořenové zeleniny

Zhotovujeme ji těsně před podáváním. Z vařených brambor, másla a teplého mléka vyšleháme jemné pyré, dle potřeby osolíme. Vmícháme opečenou kořenovou zeleninu na drobné kostičky.

Další recepty Celý díl