Houby

Ragú z lišek, hlívy ústřičné a šalotky se smetanovou omáčkou jemněnou créme fraiche podávané s kaštanovým knedlíkem

4 porce

400 g lišek
400 g hlívy
1 větší šalotka
200 g smetany na vaření
80 g créme fraiche
svazek koriandru
svazek hladkolisté petrželové naťě
2 vejce
4 housky nakrájené na kostičky
50 g polohrubé mouky
2 vejce
2 lžíce vepřového sádla
100 g uzená slaninna
100 g spařených oloupaných kaštanů
špetku drceného kmínu
bílý pepř

Lišky a hlívu ústřičnou si očistíme od nečistot (zbytků jehličí, písku apod.) případně propláchneme vodou a necháme okapat. Na sádle si orestujeme do zlatova na větší kousky nakrájenou šalotku, přidáme očištěné na stejné větší kousky překrájené houby, které zprudka restujeme, aby nepustily vodu minimálně 5 min – přidáme drcený kmín, jemné nasekaný koriandr, zastříkneme vínem a přidáme smetanu na vaření, zeslabíme oheň a necháme dalších 10 min probublávat pro lepší stravitelnost. Dochutíme solí, okořeníme bílým pepřem a dodáme zbytek bílého vína a podáváme.

Domácí kaštanové knedlíky

Housky nakrájíme na kosty, kaštany a slaninu na drobné kostičky, slaninu necháme roztopit a přelejeme s ní nakrájené housky a kaštany, přidáme žloutky, sůl, petrželovou nať nasekanou nadrobno, vlažné mléko a poprášíme lehce polohrubou moukou a přidáme sníh ze dvou zůstávajích bílků - promícháme a tvarujeme válečky, které dáme vařit v páře.

Další recepty Celý díl