Úterý

Říjen

24

Nina

Dobré ráno

Hodnocení pořadu:
1 2 3 4 5 Počet hlasů: 8  
Sdílet
| Poslat odkaz

Golfový míček pro hru na sněhu přinese zahraniční zpravodaj Petr Voldán

Fígle

Moderují: Veronika Poláčková a Petr Rajchert

Jak se vám vstávalo? Případnou ranní nepohodu rozptýlíme. V kuchyni uděláme těstoviny na řadu způsobů - možná budou i nudle s mákem.V kuchyni zůstaneme, a to u domácích spotřebičů. Také máte mikrovlnnou troubu věčně zapatlanou a na rošt v troubě se vám neustále něco připéká? Poradíme, jak účinně a bez velké námahy místa v kuchyni vyčistit. S bylinkářem připravíme sirupy z podzimních plodů jako jsou jeřabiny, rakytník nebo šípky. Nevynecháme zvířátka - přijde chovatel andulek, zkusíme ptáčky naučit mluvit. A ještě přivítáme publicistu Petra Voldána, který natáčí cyklus ČT Postřehy odjinud. Do studia přinese několik suvenýrů z cest po světě - třeba golfový míček pro hru na sněhu.

Soutěžit budeme opět o hrnek z naší limitované edice.
Anketní otázka zní: Jak uklízíte, když má přijít nečekaná návštěva?
Prozraďte nám to třeba zprávou na rano.ostrava@ceskatelevize.cz nebo přes náš profil na Facebooku.

Soutěž

Jak vnímá zdravé lidské oko obraz, který vidí?

  1. vzhůru nohama
  2. naležato
  3. růžově

Správná odpověď byla A.
Zdravé lidské oko vnímá obraz vzhůru nohama.

Výherci

Jarmila Hrabalová, Brno
Simona Kohutová, Nové Město pod Smrkem
Marcela Shánělová, Třemešná u Krnova

Recepty

Jitrocelový sirup - vařený

2 hrsti jitrocele opláchneme, nakrájíme, Vaříme 20 minut, s vodou v jednom litru vody, smícháme s 750 g medu a svaříme do hustého sirupu, přidáme šťávu z jednoho citronu, a za tepla nalijeme do vhodných tmavých skleniček. Uchováváme v chladu, nemusí být lednice.

Jitrocelový sirup – nevařený

Do čisté a vroucí vodou vypařené šroubovací sklenice natlačíme cca 1cm vrstvu natrhaných lístků jitrocele, zasypeme cukrem nebo zalijeme medem a opět natlačíme lístky jitrocele.
Opakujeme, dokud není sklenice plná, poslední vrstva je cukr nebo med. Sklenici uzavřeme a necháme 10 dní stát na teplém místě (ne na přímém slunci). Po deseti dnech sirup slijeme, listy vymačkáme a vyhodíme. Skladujeme v lednici. Z 1 litru sklenice dostanete cca 400 ml sirupu.

Šípkový sirup

1 kg čerstvých šípků
1,5 litru vody
1,5 kg cukru
pomerančová šťáva z 1 pomeranče
citronová šťáva z 1 citronu
5 lžic medu

Šípky pořádně omyjeme. Rozmixujeme, rozklepeme, rozřežeme - zkrátka nějak narušíme strukturu, stačí nahrubo. Zalijeme vodou a necháme v ledničce 24 hodin louhovat. Druhý den přelijeme všechno do nerezového hrnce a zahřejeme. Nesmí se to vařit, aby se nezlikvidovaly všechny dobré látky z šípku. Uděláme z toho takový horký čaj. Pořádně přecedíme - přes hodně jemné sítko, nebo ještě lépe přes plátýnko. Vmícháme cukr - množství podle množství tekutiny v poměru 1:1 (nikdy nezůstane přesně 1,5 l, jako jsme použili vody, takže je to vždycky individuální). Vmícháme šťávu z citrusů a med, pořádně rozmícháme, až se všechno rozpustí, necháme vystydnout a přelijeme do nádoby s víčkem. Doporučeno skladovat v ledničce. Používat buď do vody jako sirup nebo na slazení čaje - hlavně v tomto období, kdy hrozí nemoci.

Rakytníkový sirup

1 kg šťávy z rakytníku
1,5 kg cukru
lžička kyseliny citronové

Plody rakytníku projedeme odšťavňovačem, případně rozdrtíme a propasírujeme. Vylisovanou šťávu smícháme s cukrem, až se rozpustí. Zásadně nevaříme, ohřejeme max. na 75 stupňů, vmícháme kyselinu citronovou a naplníme do vymytých a vypařených sklenic nebo lahví. Uchováváme v chladu, nejlépe v lednici. Preventivně podáváme 1 lžičku denně, při nachlazení 3x denně.

Sirup z květů černého bezu

30 květů černého bezu
1,5 litru vody
2 větší citrony bez jadérek na plátky (nebo lžíce kyseliny citronové)
1 až 1,5 kg cukru

Vodou opláchnuté květy vložíme do hrnce, přidáme nakrájený citron a přelijeme vodou. Krátce povaříme a necháme 24 hodin odstát. Druhý den výluh přecedíme přes jemné plátno, vrátíme do hrnce, přidáme cukr a znovu uvedeme do varu. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí a vaříme, dokud sirup nezačne houstnout. Ještě horký nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme.

Vhodný pro užívání v době nachlazení, při kašli a rýmě, ale působí také potopudněsnižuje horečku. Je lehce močopudný a pomáhá léčit nemoci ledvin a močových cest, posiluje cévní stěnyulevuje při bolestech hlavy a migrénách.

Chat:

Diskuse diváků
  • Karel 15. 12. 2017 09:34

    moderátoři

    Dobrý den, tak tady pročítám ty nároky od diváků na moderátory, je to živé vysílání, to by se měly vr…

  • Tomáš 14. 12. 2017 08:24

    Milá moderátorko, doporučuji vám nepouštět se do debat ohledně témat, kterým viditelně nerozumíte. Če…

  • irena 14. 12. 2017 07:25

    moderátoři

    Moderátoři z Brna Sona a Ondřej maji těžce amatérské a často až infantilni komentáře i vystupování,…

Tato diskuse je určena pouze k výměně názorů mezi diváky. Pokud chcete zaslat dotaz nebo připomínku tvůrcům pořadu, obraťte se, prosím, přímo na Českou televizi.

Napsat do televize Vstoupit do diskuse

Stopáž: 150 minut – Rok výroby: 2017 – L  HD
Žánr: Zábava | Vzdělávání
Tento díl ve vysílání

Tento díl pořadu v současnosti nevysíláme. Můžete si však nechat zaslat zprávu, pokud se objeví v aktuálním vysílání:

Nastavit připomenutí

Starší data vysílání najdete kliknutím na následující odkaz.

Další díly ve vysílání
Připravujeme

Žádný spěch

Vánoční úklid snadno, rychle a herečka Vlasta Žehrová!

19. 12. 2017

Půlnoční...

…vlastně ranní - zařídí Václav Neckář!

20. 12. 2017

Jednou v roce na Vánoce

Předvánoční koledování s kapelou Šajtar.

21. 12. 2017