Středa

Září

13

Lubor

Dobré ráno

Hodnocení pořadu:
1 2 3 4 5 Počet hlasů: 10  
Sdílet
| Poslat odkaz

Startovací dávka energie! Ranní show České televize

Televizní DějePIC!

Moderují Veronika Poláčková a Radek Erben.

Určitě jste mnohokrát slyšeli: "…ona je tvrdohlavá po tobě!", nebo: "… celý tatínek!". Jak to je doopravdy s tím, co vše dědíme po rodičích, prarodičích, praprarodičích…? Prozradí lékařka - genetička. V kuchyni nás dnes čekají sezónní potraviny a také hovězí maso. Dále představíme nový zábavný pořad se zábavnou výukou dějepisu nejen pro děti - DějePIC. Představí jej moderátor pořadu a herec Tomáš Jeřábek. Také se naučíme vyrábět bytové dekorace z betonu. Je to jednoduché, zvládnou to i děti. A živě nám zazpívá zpěvačka s neuvěřitelným hlasem - Dasha, se kterou probereme nejen její zkušenosti ze StarDance, ale třeba také připravovaný muzikál Janka Ledeckého - Iago.

Soutěžit budeme opět o hrnek z naší limitované edice.
Otázka zní: Co jste zdědili po svých rodičích a prarodičích? Prozraďte nám to třeba zprávou na rano.ostrava@ceskatelevize.cz nebo přes náš profil na Facebooku.

Soutěž

Koho si vzal podle pověsti Přemysl Oráč?

  1. Kazi
  2. Tetu
  3. Libuši

Správná odpověď byla C.
Přemysl Oráč si vzal Libuši.

Výherci

Aneta Perglerová, Skuteč
Světlana Stříbrská, Praha
Alena Stuchlíková, Letko

Recepty

Krém z červené řepy

2 červené řepy
1 cibule
1 mrkev
50 g slaniny
1 l hovězí vývar
2 brambory
olej
zakysaná smetana
sůl a pepř
vinný červený ocet

V hrnci orestujeme slaninu,cibuli a mrkev, přidáme nastrouhanou řepu a brambory na kostky. Zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Pak vše rozmixujeme a dochutíme octem, solí a pepřem. Nakonec vložíme noček smetany.

Pečený hovězí krk se zeleninou a batáty

600 g hovězího krku
200 g kořenové zeleniny
1 lžíce protlaku
1 dcl červeného vína
sůl a pepř
bylinky (tymián, rozmarýn)
1 cuketa
1 paprika
2 batáty
1 dýně hokaido
olej

Na oleji orestujeme kořenovou zeleninu, přidáme protlak, víno a vložíme maso, které osolíme a opepříme. Pečeme asi 1,5 hod. Pak přidáme bylinky, cuketu, papriku, dýni a batáty a vše společně dopečeme do měkka.

Pečené hovězí maso, zelí z červené řepy a vařené brambory

600 g hovězí krk
sůl a pepř
2 cibule
slanina
3 řepy
hrubá mouka
4 brambory

Maso osolíme a opepříme. Orestujeme cibulku přidáme maso a vložíme do trouby. Podlijeme vodou a pečeme v troubě cca 2 hodiny do měkka. Orestujeme slaninu a cibuli, přidáme nastrouhanou řepu, osolíme a podlijeme vodou. Dusíme do měkka. Potom zahustíme hrubou moukou. Následně uvaříme brambory a pak servírujeme.

Rib eye steak s restovanou zeleninou a dýňáky

400 g vysoký roštěnec
sůl a pepř
olej
cuketa
paprika
cherry rajčátka
cibule
žampiony
dýně Hokaido
hladká mouka
1 vejce
česnek
majoránka
kmín

Maso nakrájíme na 200g steaky, osolíme a opepříme a naložíme do oleje. Pak si uděláme opékanou zeleninu z cukety, papriky, rajčat a žampiónu.Uděláme si dýňáky. Nastrouháme hokaido, přidáme vejce, hladkou mouku,majoránku,česnek, sůl a pepř. Na oleji smažíme placičky. Mezitím vezmeme druhou pánev a zprudka pečeme steaky cca 2 minuty z každé strany.

Chat:

Diskuse diváků
  • Zdeňka Muchová 22. 9. 2017 08:08

    používání jednoho slova

    Dobrý den, vážení, prosím kdo máte tu možnost řekněte Vašim mladým moderátorům, aby v řeči používali krásné slovo "d…

  • Mačeřonka 19. 9. 2017 14:47

    Je PřeCzendlíkováno!

    Nemohu se zbavit dojmu že fráter Czendlik byl nedávno v DR z Ostrau. Kdy se ten ch…

  • Hugo 13. 9. 2017 15:01

    Upoutávky

    Nejvíce tento pořad kazí ty otravné upoutávky.

Tato diskuse je určena pouze k výměně názorů mezi diváky. Pokud chcete zaslat dotaz nebo připomínku tvůrcům pořadu, obraťte se, prosím, přímo na Českou televizi.

Napsat do televize Vstoupit do diskuse

Stopáž: 150 minut – Rok výroby: 2017 – L  HD
Žánr: Zábava | Vzdělávání
Tento díl ve vysílání

Živě:

Nastavit připomenutíPřidat do Osobního programuČT2 – středa 13. 9. – 05:59

Opakování:

Nastavit připomenutíPřidat do Osobního programuČT1 – středa 13. 9. po půlnoci – 02:10

Další díly ve vysílání
IX4
9
10
13
16
17
23
24
28
30
X.1
Připravujeme

Pozdě, ale přece

Velvyslanec Zélí z Lotranda a Zubejdy - herec Jaroslav Sypal!

26. 9. 2017

Co víme, rádi povíme

Na ranní kávu přijde herec Mojmír Maděrič.

27. 9. 2017