Úterý

Srpen

29

Evelína

Dobré ráno

Hodnocení pořadu:
1 2 3 4 5 Počet hlasů: 10  
Sdílet
| Poslat odkaz

Startovací dávka energie! Ranní show České televize

Samé dobroty!

Moderují Veronika Poláčková a Petr Rajchert.

Prudké bolesti břicha a ledvinová kolika. Tak se často projevují ledvinové kameny. O tomto zdravotním problému se budeme bavit s primářem oddělení klinické biochemie. Čeká nás také ojedinělý úkaz - učitel v mateřské škole. Jak na něj děti volají? A kolik učitelů v mateřských školkách vůbec je? Zjistíme! Dále uděláme dobroty z kynutého těsta - vdolky, buchty, skořicové šneky… Užijeme si také prázdniny s koktejly. Když tady budou buchty, co kdyby nám k nim barmani připravili třeba kakao v šejkru? Necháme se překvapit. A chcete si vypěstovat dobrou zeleninu bez umělých hnojiv a postřiků? Začněte od kvalitního semínka. Kde ho najít? V Semínkovně! Prozradíme, o co jde. Přijde i redaktorka zpravodajství ČT, která třeba natáčí s dětmi závislými na drogách, byla první, kdo upozornil na zoufalou situaci maminek, které nemají peníze na obědy svých dětí, a právě dokončila dokument o dětech Nicolase Wintona - Lea Surovcová.

Soutěžit budeme opět o hrnek z naší limitované edice.
Otázka zní: Co vám pekly maminky a babičky na neděli? Prozraďte nám to třeba zprávou na rano.ostrava@ceskatelevize.cz nebo přes náš profil na Facebooku.

Soutěž

Co může způsobit pití brusinkového džusu při výskytu ledvinových kamenů?

  1. vyplavení kamenů
  2. rozpuštění kamenů
  3. vznik kamenů

Správná odpověď byla C.
Pití brusinkového džusu při výskytu ledvinových kamenů může způsobit vznik kamenů.

Výherci

Marie Střižíková, Slaný
Alena Vavroušková, Rokycany
Miroslava Vaňharová, Kvasice

Recepty

Honzovy buchty s povidly

500 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
100 g moučkového cukru + další na posypáni
1 kostka čerstvého droždí
100 ml rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli
400 g povidla

Do prosáté mouky udělejte důlek a vlijte trochu vlažného mléka, přidejte špetku cukru a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejit kvásek (trvá to asi 15 minut). Pote přidejte zbylé ingredience kromě povidel a vypracujte hladké nelepivé těsto. Nechte jej asi hodinu zakryté čistou utěrkou kynout. V průběhu kynuti těsto dvakrát propracujte. Troubu rozehřejte na 175°C. Z těsta utvořte kuličky a vyskládejte je na pracovní plochu, pak každou roztáhněte na placičku o trochu menši než dlaň, naplňte lžičkou povidel a zabalte (těsto dobře přimáčkněte k sobě). Buchtičky skládejte do máslem vymazaného pekáčku vedle sebe spojem dolů a nechte ještě 10 minut kynout. Pak je ze všech stran přetřete pomocí mašlovačky rozehřátým máslem a dejte péct na 20–25 minut. Ihned po vytažení z trouby je potřete máslem a pocukrujte.

Skořicový šneci

Těsto
250 ml mléka
2 lžičky cukru moučka
25g kvasnic
400g hladké mouky
1/2 lžičky soli
60g rozpuštěného (ale ne horkého!) másla
2 lžíce cukru moučka

Náplň
50 g změklého másla
3 lžíce tmavého hnědého nebo obyčejného cukru krystal
1,5 lžičky skořice

Poleva
tabulka bílé čokolády
3 lžičky smetany

V míse smícháme mléko se dvěma lžičkami moučkového cukru, kvasnicemi a necháme stát 15 min. Navážíme mouku se 2 lžícemi cukru, přidáme sůl, rozpuštěné máslo, kvásek a vše důkladně zpracujeme v těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě nakynout do dvojitého objemu. Až je těsto nakynuté, rozdělíme jej na dva díly. Každý vyválíme v obdélník, na který rozetřeme 50 g rozteklého másla (tak aby šlo rozetírat) a posypeme rovnoměrně cukrem smíchaným se skořicí. Plát srolujeme a krájíme na kousky tlusté 2,5 cm. Ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě tak 30 minut kynout.
Troubu předehřát na 220 stupňů – horkovzduch. Pečeme 7-10 minut po upečení dozdobíme bílou čokoládou rozpuštěnou ve smetaně. Necháme zchladnout na mřížce.

Bavorské vdolky s povidly a tvarohem

4 lžíce rumu
25 g droždí
2 vejce
30 g rozpuštěného másla
1 špetka soli
250 ml mléka
40 g cukru
200 g hladká mouka
200 g polohrubá mouka
vanička tvarohu
cukr dle chuti
půlka citrónu

Z droždí, třetiny vlažného mléka, lžičky cukru a 2 lžic hladké mouky si připravíme kvásek. Zbylou mouku prosejeme se solí. K mouce přidáme cukr, vejce, rum, vykynutý kvásek a tuk. Vše smícháme a zlehka propracujeme. V míse vařečkou důkladně vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě přibližně 15 minut kynout. Vykynuté těsto znovu propracujeme a vyklopíme na pomoučněný vál. Těsto rozválíme na plát silný přibližně 2 cm. Vykrajujeme z něj kolečka o průměru 6 cm. Například za pomoci sklenice. Vykrojená kolečka necháme ještě vykynout. Kolečka na vdolky roztáhneme a uděláme v nich malý důlek.
Ve vyšší pánvi nebo kastrůlku rozpálíme olej a vdolky v nděm po obou stranách smažíme dozlatova. Osmažené bavorské vdolky vytáhneme a dáme je okapat na ubrousek.
Vlažné bavorské vdolky dozdobíme povidly a námi ochuceným tvarohem.

Chat:

Diskuse diváků
  • Tereza 18. 10. 2017 07:45

    Pisen

    Ondro děkuji za písničku 18.10. K mým narozeninám. To mi udělalo udělal radost.: -))))) Te…

  • Pošusta 11. 10. 2017 09:23

    Ostravská fašírka

    Kdybych měl po ruce program zájezdových divadel a koncertů v Ostravě a okolí na tento týden, klidně by…

  • Tomáš 10. 10. 2017 09:38

    Inkluze

    Inkluzi prosadily v parlamentu neziskové organizace, podporované ze zahraničí (G.Sor…

Tato diskuse je určena pouze k výměně názorů mezi diváky. Pokud chcete zaslat dotaz nebo připomínku tvůrcům pořadu, obraťte se, prosím, přímo na Českou televizi.

Napsat do televize Vstoupit do diskuse

Stopáž: 150 minut – Rok výroby: 2017 – L  HD
Žánr: Zábava | Vzdělávání
Tento díl ve vysílání

Tento díl pořadu v současnosti nevysíláme. Můžete si však nechat zaslat zprávu, pokud se objeví v aktuálním vysílání:

Nastavit připomenutí

Starší data vysílání najdete kliknutím na následující odkaz.

Další díly ve vysílání
Připravujeme

Nanovo

V pátek přivítáme ve studiu herce Jiřího Vyorálka a kapelu Mirai!

20. 10. 2017