Pondělí

Srpen

21

Johana

Dobré ráno

Hodnocení pořadu:
1 2 3 4 5 Počet hlasů: 19  
Sdílet
| Poslat odkaz

Ranní zábava i etiketa s Ladislavem Špačkem.

Ukradená identita

Moderují: Veronika Poláčková a Radek Erben

Ztráta účtu, ztráta hesla, ztráta soukromí. Bezpečnostní problémy a úniky dat na sociálních sítích jsou tak časté, až je to skoro komické. Jak se bránit? Probereme s metodikem programu primární prevence. Ukážeme si také léčivé byliny a jejich účinky podle lidové a přírodní medicíny. V kuchyni připravíme domácí paštiky, dále připomeneme žánr, který prožívá významnou renesanci, pantomimu, a nezapomeneme ani na výročí událostí z 21. srpna 1968. O příjemné probouzení se zaručeně postará lekce etikety s Ladislavem Špačkem.

Soutěžit budeme opět o hrnek z naší limitované edice.
Otázka zní: Věříte v léčivé schopnosti bylin? Prozraďte nám to třeba zprávou na rano.ostrava@ceskatelevize.cz nebo přes náš profil na Facebooku.

Soutěž

Jak se označuje sbírka pravidel a zásad, která by se měla dodržovat v internetovém světě?

  1. webtiketa
  2. bonton
  3. netiketa

Správná odpověď byla C.
Sbírka pravidel a zásad, která by se měla dodržovat v internetovém světě, je netiketa.

Výherci

Anna Zatloukalová, Troubky
Bohunka Sýkorová, Prachatice
Martina Felcmanová, Vlkov

Recepty

Kachní rilletes s hruškovým chutney

4 porce

Paštika
2 kachní stehna
250 g kachní sádlo
tymián
rozmarýn
2 stroužky česneku
1 cibule
2 hrušky
3 lžíce cukru
2 lžíce hrozinek
skořice
hřebíček
zázvor
cibule
česnek
0,2 dcl bílé víno
sůl, pepř

Kachní stehna osolíme, opepříme a upečeme v troubě spolu s cibulí a česnekem do měkka. Necháme vychladnout. Po vychladnutí maso obereme a natrháme. Smícháme s kachním sádlem a plníme do skleniček a necháme ztuhnout.

Chutney
V hrnci necháme rozpustit cukr na karamel, přidáme na kostky nakrájené hrušky, cibuli, česnek a zázvor. Přidáme hrozinky, skořice a hřebíček. Prorestujeme a zalijeme bílým vínem. Vaříme, dokud se víno neodpaří.

Kachní rillettes podáváme s hruškovým chutney a pečivem.

Celerová paštika s bylinkami a chilli

4 porce

1 celer (větší)
2 konzervy bílých fazolí
3 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
sůl, pepř
tymián
rozmarýn
drcené chilli

Oloupaný celer nakrájíme na kostičky a asi 15 minut povaříme do měkka. Ještě horký ho rozmixujeme se slitými fazolemi, olejem a prolisovaným česnekem. Přidáme lžíci citrónové šťávy a nastrouhanou citrónovou kůru, sůl a pepř. Znovu promixujeme a dochutíme.
Necháme vychladnout v lednici a přeneseme na potravinovou fólii a vytvarujeme váleček. Bylinky nasekáme a smícháme s chilli a váleček v této směsi obalíme.

Játrová paštika s barevným pepřem

4 porce

500 g drůbeží játra
200 g máslo
2 ks šalotka
2 stroužky česneku
tymián
nakládaný pepř – 2 lžíce
4 lžíce alkoholu – Metaxa
sůl, pepř
4 lžíce smetany ke šlehání
na ozdobu červený a zelený pepř a kousek tymiánu

Játry očistíme a nakrájíme. Na másle orestujeme šalotku s česnekem a tymiánem. Přidáme játra, orestujeme do růžova, přidáme Metaxu a necháme odpařit. Vyjmeme tymián a směs dáme do mixeru spolu se smetanou, povoleným máslem, solí, pepřem a posekaným zeleným pepřem. Umixujeme do hladka. Paštiku přendáme do vhodných nádobek, uhladíme, ozdobíme tymiánem a barevným pepřem, zalijeme rozpuštěným máslem a dáme do lednice ztuhnout.

Rybí paštika

4 porce

500 g rybí maso
200 g creme fraiche
1 ks cibule
1/4 jablka
1 lžíce olivového oleje
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
čerstvá petrželka
sůl, pepř

V hrnci přivedeme k varu 0,5 l vody s bobkovým listem a novým kořením. Vaříme cca 3 minuty. Poté vodu vypneme a vložíme do ní na cca 10 minut rybí maso. Rybu vyjmeme, osušíme a natrháme na malé kousky. Na pánvi orestujeme cibuli spolu s jablkem a necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme natrhané rybí maso spolu s creme fraiche, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a dáme do lednice vychladit na 1 hodinu. Podáváme s nasekanou petrželkou a pečivem.

Chat:

  • Mgr. Lukáš Látal – V pondělí 21. srpna od 5:59
    metodik programu primární prevence Nebuď oběť, z.s.
  • Ladislav Špaček – V pondělí 21. srpna od 5:59
    odborník na etiketu
Diskuse diváků
  • Karel 15. 12. 2017 09:34

    moderátoři

    Dobrý den, tak tady pročítám ty nároky od diváků na moderátory, je to živé vysílání, to by se měly vr…

  • Tomáš 14. 12. 2017 08:24

    Milá moderátorko, doporučuji vám nepouštět se do debat ohledně témat, kterým viditelně nerozumíte. Če…

  • irena 14. 12. 2017 07:25

    moderátoři

    Moderátoři z Brna Sona a Ondřej maji těžce amatérské a často až infantilni komentáře i vystupování,…

Tato diskuse je určena pouze k výměně názorů mezi diváky. Pokud chcete zaslat dotaz nebo připomínku tvůrcům pořadu, obraťte se, prosím, přímo na Českou televizi.

Napsat do televize Vstoupit do diskuse

Stopáž: 150 minut – Rok výroby: 2017 – L  HD
Žánr: Zábava | Vzdělávání
Tento díl ve vysílání

Tento díl pořadu v současnosti nevysíláme. Můžete si však nechat zaslat zprávu, pokud se objeví v aktuálním vysílání:

Nastavit připomenutí

Starší data vysílání najdete kliknutím na následující odkaz.

Další díly ve vysílání
Připravujeme

Žádný spěch

Vánoční úklid snadno, rychle a herečka Vlasta Žehrová!

19. 12. 2017

Půlnoční...

…vlastně ranní - zařídí Václav Neckář!

20. 12. 2017

Jednou v roce na Vánoce

Předvánoční koledování s kapelou Šajtar.

21. 12. 2017