Pondělí

Duben

24

Jiří

Dobré ráno

Hodnocení pořadu:
1 2 3 4 5 Počet hlasů: 20  
Sdílet
| Poslat odkaz

Startovací dávka energie! Ranní show České televize

Přiměřeně, přiměřeně...

Moderují Veronika Poláčková a Radek Erben.

Jak je to s očkováním v Česku? Musíme se skutečně očkovat před exotickou dovolenou? S jakým předstihem? Zjistíme od epidemioložky, ptejte se i vy na chatu. Pokud chcete ušetřit čas a stále se vám to nedaří, naučíme se dnes techniku rychločtení. Také pozveme na zajímavou výstavu o Křižácích a ukážeme předměty staré stovky let! K tomu přidáme tipy, jak ozvláštnit oblečení - předvedeme nejrůznější potisky vlastní výroby. A také pozveme na premiéru nového filmu Jana Hřebejka, trilogie Zahradnictví. Přijde představitel jedné z hlavních rolí, herec, režisér a moderátor Ondřej Sokol.

Soutěžit budeme také o hrnek z naší limitované edice.
Otázka zní: Jakou knihu jste přečetli jedním dechem? K Prozraďte nám to třeba zprávou na rano.ostrava@ceskatelevize.cz nebo přes náš profil na Facebooku.

Soutěž

Jak se jmenuje filmový režijní debut Ondřeje Sokola?

  1. Smutno
  2. Lipno
  3. Krásno

Správná odpověď byla C.
Filmový režijní debut Ondřeje Sokola se jmenuje Krásno.

Výherci

Jan Štefáček, Slatiňany
Josef Fikar, Brno
Pavel Březovský, Ostrava

Recepty

Čokoládový krém s pomerančem a kardamonem

170 g čokoláda hořká min. 70%
130 ml mléko
pomerančová kůra z 1 pomeranče
pomerančová šťáva z 1 pomeranče
špetka kardamonu

Mléko zahřejeme v rendlíku se širokým dnem na 90°C s pomerančovou kůrou. Odstavíme a přidáme čokoládu. Po rozpuštění přilijeme pomerančovou šťávu a dáme špetku kardamomu. Přelijeme do sklenic, můžeme ozdobit plátkem pomeranče a čerstvou meduňkou.

Harrisa pasta s chlebovými plackami

3 červené papriky
2 chilli papričky
4 stroužky česneku
1 rajče
římský kmín
sůl, pepř podle chuti
200 g mouka hladká
150-200 ml studená voda
olivový olej

Papriky, chilli a rajče dáme na plech, zastříkneme olivovým olejem a dáme do rozpálené trouby 200°C na 20 minut upéct. Po vyjmutí dáme do mísy a přikryjeme potravinářskou folií, aby se zelenina zapařila a tím se jednodušeji oloupe. K oloupané zelenině přidáme česnek, který jsme si nechali ve vodě aspoň 3x přejít varem. Přidáme římský kmín, sůl a pepř a rozmixujeme. Můžeme ještě přepasírovat přes cedník. Nejlépe přes noc necháme vykapat a zatuhnout v cedníku. Podáváme s chlebovými plackami, které jsme si připravili smícháním hladké mouky a vody s kapkou olivového oleje a špetkou soli. Opékáme na sucho na pánvi.

Šafránové risoto s kozím sýrem a sezamem

100 g rýže
2 cl olivový olej
1 šalotka
4 cl víno bílé suché
2 dcl vývar zeleninový
20 g parmazán
20 g máslo
šafrán špetka
60 kozí sýr
10 g sezam mix
sůl, pepř podle chuti

Na olivovém oleji si zpěníme šalotku nakrájenou nadrobno, přidáme rýži, orestujeme, zastříkneme vínem a necháme odpařit, postupně přiléváme horký vývar s rozpuštěným šafránem. Když je rýže na zkus, přisypeme parmazán, rendlík sundáme ze sporáku a zamícháme studené máslo. Ihned servírujeme, doplníme kozím sýrem ze kterého jsme si vytvořili 3 kuličky, které obalíme ve směsi sezamu.

Kuře Tandori se zeleným kuskusem

200 g kuřecí prsa s kůží
sůl, pepř podle chuti
200 g jogurt bílý
kořenící směs garam masala
70 g kuskus
1,5 dl vývar zeleninový
10 g mladý špenát
10 g rukola
2 cl olivový olej

Kuřecí prsa nařízneme na kůži, osolíme, opepříme a obalíme ve směsi garam masala. Okořeněné prso vložíme do jogurtu a marinujeme přes noc. Prso opečeme na olivovém oleji a dopékáme asi 10 minut na 190°C. Kuskus zalijeme horkým vývarem a necháme nabobtnat. V olivovém oleji rozmixujeme špenát a rukolu a přidáme do kuskusu. Můžeme dozdobit jogurtem a čerstvým koriandrem.

Chat:

  • Ondřej Sokol – V pondělí 24. dubna od 6:05
    herec, režisér
  • MUDr. Lenka Pětvaldská – V pondělí 24. dubna od 6:00
    Vedoucí odděleni epidemiologie, KHS Moravskoslezského kraje
Diskuse diváků
  • Zdeňka Muchová 22. 9. 2017 08:08

    používání jednoho slova

    Dobrý den, vážení, prosím kdo máte tu možnost řekněte Vašim mladým moderátorům, aby v řeči používali krásné slovo "d…

  • Mačeřonka 19. 9. 2017 14:47

    Je PřeCzendlíkováno!

    Nemohu se zbavit dojmu že fráter Czendlik byl nedávno v DR z Ostrau. Kdy se ten ch…

  • Hugo 13. 9. 2017 15:01

    Upoutávky

    Nejvíce tento pořad kazí ty otravné upoutávky.

Tato diskuse je určena pouze k výměně názorů mezi diváky. Pokud chcete zaslat dotaz nebo připomínku tvůrcům pořadu, obraťte se, prosím, přímo na Českou televizi.

Napsat do televize Vstoupit do diskuse

Stopáž: 150 minut – Rok výroby: 2017 – L  HD
Žánr: Zábava | Vzdělávání
Tento díl ve vysílání

Tento díl pořadu v současnosti nevysíláme. Můžete si však nechat zaslat zprávu, pokud se objeví v aktuálním vysílání:

Nastavit připomenutí

Starší data vysílání najdete kliknutím na následující odkaz.

Další díly ve vysílání
Připravujeme

Pozdě, ale přece

Velvyslanec Zélí z Lotranda a Zubejdy - herec Jaroslav Sypal!

26. 9. 2017

Co víme, rádi povíme

Na ranní kávu přijde herec Mojmír Maděrič.

27. 9. 2017