Úterý

Březen

14

Rút / Matylda

Dobré ráno

Hodnocení pořadu:
1 2 3 4 5 Počet hlasů: 14  
Sdílet
| Poslat odkaz

Ranní hudební zpestření díky skupině Mňága & Žďorp…

Okořeníme si ráno?

Moderují: Veronika Poláčková a Petr Rajchert

Jaro sice nám klepe na dveře, ovšem alergici se moc neradují. Alergoložka nám poradí, jak rozeznat alergii od běžného nachlazení a jak přečkat jarní pyly. S přicházejícím teplem více větráme a hmyz to bere jako výzvu nastěhovat se k nám do domácnosti. Entomolog nám řekne, jak si s nálety hmyzu poradit. V kuchyni si dnes poradíme i bez trouby a varné desky, připravíme studenou kuchyni. A jak to máte s kořením? Také používáte to nejzákladnější? Řekneme si, k čemu se hodí i méně známé druhy. Nové album a pozvánku na turné přinese osobně kapela Mňága a Žďorp - letos slaví 30 let na scéně!

Soutěžit budeme také o hrnek z naší limitované edice.
Otázka zní: Jaké je vaše oblíbené koření? Prozraďte nám to třeba zprávou na rano.ostrava@ceskatelevize.cz nebo přes náš profil na Facebooku.

Soutěž

Odkud pochází zakládající jádro skupiny Mňága a Žďorp?

  1. Vsetín
  2. Valašské Meziříčí
  3. Vyškov

Správná odpověď byla B.
Mňága a Žďorp pochází z Valašského Meziříčí.

Výherci

Jaroslav Babica, Praha
Libor Šoc, Přerov
Jaroslav Knotek, Habrovany

Recepty

Bulharský tarator - okurková polévka

jogurt
voda
česnek
sůl
pepř
kopr
okurek
olivový olej

Hustý jogurt rozředíme s vodou. Následně nastrouháme okurek a ochutíme solí,pepřem, koprem a česnekem. Podáváme jako studenou polévku.

Plněný uzený losos jablečno-celerovým salátem

uzený losos
řapíkatý celer
jablka
majonéza
zakysaná smetana
sůl
pepř
listové saláty
kaviár
citron

Očištěný celer nakrájíme na malé kostičky spolu s očištěnými jablky. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme chvilku odstát. Přebytečnou vodu slejeme. Přidáme majonézu a zakysanou smetanu a vše lehce promícháme. Plníme za pomocí hrnečku nebo formičky do malých báboviček a podáváme na listovém salátu spolu s citronem a kaviárem.

Míchaný salát se sušenou šunkou a dresinkem ze sladké hořčice

variace listových salátů
cherry rajčátka
okurek
paprika
sušená šunka
med
sladká hořčice
mořská sůl
lanýžový olej

Listové saláty si pečlivě umyjeme a očistíme. Okurek a rajčátka si nakrájíme na plátky. Vše spolu smícháme, přidáme pečenou papriku s mořskou solí a lanýžovým olejem. Posypeme nakrájenou sušenou šunkou a zakápneme dresinkem z medu a hořčice.

Avokádový salát s karambolou a pomeranči

avokádo
karambola
pomeranč
mango
rukola
šalotka

Ovoce pečlivě omyjeme, oloupeme a očistíme. Krájíme na plátky a vrstvíme spolu na talíř. Následně přidáme rukolu a najemno nakrájenou šalotku a přelijeme dresinkem.

Dresing
citron
olivový olej
sůl
pepř

Do olivového oleje přidáme citronovou šťávu a dochutíme solí a pepřem.

Chat:

Diskuse diváků
  • Jana 23. 11. 2017 07:55

    Dotaz!

    Kam zmizela rosnička Vendulka?

  • Jirka 21. 11. 2017 20:14

    kde jsou ta štěňata na tý houpačce?!

    ráno jsem viděl pěkný záběr 4 houpajících štěňat (malamut nebo husky) a večer jsem to chtěl vidět z…

  • hana Lencová 21. 11. 2017 08:01

    Kanada

    Dobré ráno,sleduji váš pořad a chtěla bych se přidat k tématu Dnů Kanady v české Republice.Opravdu souhl…

Tato diskuse je určena pouze k výměně názorů mezi diváky. Pokud chcete zaslat dotaz nebo připomínku tvůrcům pořadu, obraťte se, prosím, přímo na Českou televizi.

Napsat do televize Vstoupit do diskuse

Stopáž: 150 minut – Rok výroby: 2017 – L  HD
Žánr: Zábava | Vzdělávání
Tento díl ve vysílání

Tento díl pořadu v současnosti nevysíláme. Můžete si však nechat zaslat zprávu, pokud se objeví v aktuálním vysílání:

Nastavit připomenutí

Starší data vysílání najdete kliknutím na následující odkaz.

Další díly ve vysílání
X.30
XI.1
4
5
11
12
17
18
19
25
26
Připravujeme