Chat

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů

Martin Knappe

Záznam chatu z pondělí 24. listopadu 2014

Ondřej Novák: „Dobrý den, jsem člověk, který netrpý celiakií, nýbrž nesnášenlivostí lepku. Mám dotaz, proč jsou bezlepková pečiva tak drahá ? Existuje dle Vás nějaký chleba, který by chutnal tak jako normální ? A co alkohol a bezlepková dieta? :) A poslední dotaz, jak je to s větou "může obsahovat stopy lepku" ?“

Martin Knappe: „bezlepkove pečivo a chleba se vyrábí z jiných surovin např.rýžová,čočková,pohanková mouka, amarant atd. tyto suroviny jsou mnohonásobně dražší než klasické. Dnes se již velice přibližujeme chuťově ke klasickému chlebu.Co se týče alkoholu,tak to si netroufám odpovědět,ale víno nevadí.K poslední otázce, stopy lepku je, že suroviny nebo výrobek se skladuji společně s ostatními surovinami nebo se zpracovávají na stejném výrobním zařízení“

Denisa: „Dobrý den,přidává se do rohlíků v obchodech neco navíc? Nějaké látky,které tam nebývaly.? Děkuji“

Martin Knappe: „já se výrobou klasických rohlíků nezabývám,ale vím,že se tam jistě přidávají,enzymy a emulgátory, kdysi se dávalo více tuku a sladu“

Lenka: „Kde a jak mam skladovat kvasek?“

Martin Knappe: „na internetu je spousta návodu,nad některýma mi zůstává sice stát rozum, ale sám za sebe bych zvolil zahuštění kvasu moukou a udělal drobenku nebo nátěstek ten pak v plátýnku uložit na suché a chladné místo.“

Tereza: „Dobrý den, mohu udělat kvasek z obycejne pšeničné mouky??“

Martin Knappe: „ano, dnes se již vyrábějí pšeničné kvasy, které se používají pro výrobů pečiva“

Dana: „Dobrý den, proč je dnes pravy kvasovy chléb tak drahý? 50,- kč za bochník,to je síla. A ty šmejdy v albertech prodávají za 20,- to je na zvracení. Děkuji“

Martin Knappe: „Dobrý den, nevím proč je tak drahý,já osobně vyrábím kvasový chleba už 22 let a stále kilový bochník prodáváme za 26-28Kč v marketech se z toho stal modní trend a na tom musí vydělat“

Mirka Babilonová: „Dobrý den, peču pro svou dceru bezlepkové pečivo, protože v naší blízkosti není bezlepková pekárna a vakuované výrobky dceři nechutnají. Zjistila jsem, že do bezlekového chleba se přidává lepku zbavený pšeničný škrob. Nevím, kde ho koupit. Děkuji za odpověď.“

Martin Knappe: „Dobrý den, abych pravdu řekl tak v malospotřebitelském balení taky nevím kde se dá koupit.“

Lea: „Nepodařil se mi dosud najít recept na chutný, pěkně nakynutý chléb. V obchodě co prodávají se nedá moc jíst a je to nehorázně drahé.. Mám v rodině 2 děti a i babičku s bl. dietou.“

Martin Knappe: „Dobrý den,výroba bezlepkového chleba je dost problematická a i u nás v pekárně stále pracujem na tom abychom se co nejvíc přiblížili klasickému chlebu,bohužel je pravda, že to co se tady vozí je dost nechutné“

Bobina: „Koupila jsem kvásek sušený.Nevím si s ním rady.“

Martin Knappe: „Na tom balíčku jistě musí být návod jak jej použít, ale co si tak vzpomínám tak se smíchá s ostatními surovinami a po přidáni vody by se měl aktivovat sám.“