Úterý

Březen

18

Eduard

Dobré ráno

Hodnocení pořadu:
1 2 3 4 5 Počet hlasů: 1  
Sdílet
| Poslat odkaz

Startovací dávka energie! Ranní show České televize

Jdeme do finále

Moderují Petr Rajchert a .

Letošní zimě zbývají poslední dva dny a my už se chystáme na jaro. Proto poradíme, jak si vybrat kolečkové brusle a připravit je na sezonu. Vydáme se i na divokou vodu s vodáky. Pak vás pozveme na jeden z nejpohádkovějších zámků České republiky do Hradce nad Moravicí, kam jsme vyslali naši zvědavou reportérku Janu. Do finále jde i příprava muzikálu Evita, zpívá v něm i náš další host, zpěvák Tomáš Savka, a přijde i český Dr. House - jeho dabér, herec Martin Stránský.

Anketní otázka pro dnešní den: Vaše sportovní trapasy. Pište na facebook nebo mail rano.ostrava@ceskatelevize.cz

Soutěž

Víte, co je to šlajsna?

  1. část jezu nebo hráze
  2. část obouručného pádla
  3. přední část kajaku, která slouží k upoutání lodě

Správná odpověď byla A.
Šlajsna je část jezu nebo hráze.

Výherci

Josef Janota, Loučná nad Desnou
Jana Králíková, Tišnov
Mirka Špačková, Moravec

Recepty

Kulajda s lesními houbami koprovým bramborem a poširovaným vejcem

4-6 porcí

3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
1,2 l kuřecího vývarů
4 velké brambory
300 g čerstvých/sušených lesních hub
75 ml octa
250 ml smetany 31%
sůl a čerstvě namletý pepř
svazek čerstvého kopru
vejce

Nejprve si připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme kuřecím vývarem (velouté)!!! Dochutíme solí a čerstvým pepřem. Přidáme nakrájené a orestované houby a stonky z kopru, tak aby se dali vybrat a dali chuť polévce, poté dochutíme smetanou, octem cukrem.

Servírujeme:

Čerstvě nasekaný kopr, stejné nakrájené brambory na kostky a zblanžírované v osolené kmínové vodě, pošírované vejce ve skořápce při 64°C v octové vodě.

Žemlovka hrušková/jablečná

4-6 porcí

1 veka nakrájená na plátky
500 ml mléka
2 vejce
12 lžic krupicového cukru
2 lžíce rozpuštěného másla
8 menších jablek/ hrušek, oloupaných a nastrouhaných nahrubo
1 lžička mleté skořice
máslo na vymazání pekáče

Nádivka
250 g měkkého tučného tvarohu
2 lžíce moučkového cukru
1 lžíce změklého másla
30 g vanilkového cukru
1 žloutek
50 g brusinek naložených v malibu

Nejdřív připravte tvarohovou nádivku: tvaroh rozetřete s máslem, cukrem a žloutkem. Přidejte vanilkový cukr a scezené brusinky (tekutinu uchovejte). V míse prošlehejte mléko se žloutky, přidejte 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošlehejte. Do ochuceného mléka postupně vkládejte plátky veky a nechte je nasáknout. Troubu předehřejte na 160 °C. Menší pekáček vymažte máslem a dno pokryjte první vrstvou plátků veky, na ni rozprostřete všechna nastrouhaná jablka, posypte skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjte další vrstvou veky. Na tu rozetřete tvarohovou nádivku, pokryjte poslední vrstvou navlhčené veky a pokapejte likérem malibu z brusinek. Dejte péct do trouby asi na 45 minut. Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušlehejte pevný sníh na sněhovou čepici. Rozetřete ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut nechte zapéct v troubě. Poslední vrstvu veky můžete před pečením lehce poprášit moučkovým cukrem a pokapat rozpuštěným máslem a rumem, ve kterém jste namáčeli rozinky. Vytvoří se tak krásně křupavá krustička.

Slezský Bigos dušený na červeném vině s uzenou slaninou

200 g kysaného zelí
200 g vepřové kýty krájené na kostky
100 g uzené slaniny nakrájené na kostky
100 ml červeného vína (Dornfelder- suché)
30 g sušených švestek
30 g čerstvých/sušených hub
1 lžička majoránky
2 lžičky mleté červené papriky
2 lžíce vepřového sádla,
1 nakrájená cibula na kostičky
1 uzená papriková klobása
2 bobkové listy
1 lžička kmínu
čerstvý rozmarýn
1 stroužek rozetřeného česneku
sůl
čerstvě namletý pepř

Na tuku osmahneme nakrájenou slaninu, klobásku, cibuli, vepřovou kýtu, houby a švestky. Až máme maso orestované přidáme česnek, bobkový list, rozmarýn, kmín, kyselé zelí a zaprášíme mletou paprikou, krátce zpěníme a zalijeme červeným vínem. Necháme lehce zredukovat a přilíváme vývarem. Necháme povařit, dokud maso není měkké. Dochutíme soli a čerstvě namletým pepřem.

Chat:

Diskuse diváků
  • Tereza 18. 10. 2017 07:45

    Pisen

    Ondro děkuji za písničku 18.10. K mým narozeninám. To mi udělalo udělal radost.: -))))) Te…

  • Pošusta 11. 10. 2017 09:23

    Ostravská fašírka

    Kdybych měl po ruce program zájezdových divadel a koncertů v Ostravě a okolí na tento týden, klidně by…

  • Tomáš 10. 10. 2017 09:38

    Inkluze

    Inkluzi prosadily v parlamentu neziskové organizace, podporované ze zahraničí (G.Sor…

Tato diskuse je určena pouze k výměně názorů mezi diváky. Pokud chcete zaslat dotaz nebo připomínku tvůrcům pořadu, obraťte se, prosím, přímo na Českou televizi.

Napsat do televize Vstoupit do diskuse

Stopáž: 150 minut – Rok výroby: 2014 – L  HD
Žánr: Vzdělávání
Tento díl ve vysílání

Tento díl pořadu v současnosti nevysíláme. Můžete si však nechat zaslat zprávu, pokud se objeví v aktuálním vysílání:

Nastavit připomenutí

Starší data vysílání najdete kliknutím na následující odkaz.

Další díly ve vysílání
Připravujeme

Fígle

Golfový míček pro hru na sněhu přinese zahraniční zpravodaj Petr Voldán

24. 10. 2017

Sbohem, galánečko...

Kapela Fleret s dcerou Jarmily Šulákové!

25. 10. 2017