Zahrada pod lupou

Hodnocení pořadu:
1 2 3 4 5 Počet hlasů: 845  
Sdílet
| Poslat odkaz

Zelenina a ovoce

Rakytník – vitaminová bomba

4. 10. 2012

Rakytník – vitaminová bomba

Původní odrůdy, které se začaly pěstovat hned po revoluci, měly plody poměrně malé a hodně trnů. Bobule se velmi těžko sklízely. Šlechtěním se velikost plodů se zvětšuje. Proti těm původním jsou bobule několikanásobně větší, mají menší pecku a daleko větší obsah vitamínů. Barva rakytníků přechází od žluté přes oranžovou až do červené barvy. Čím tmavší, tím větší obsah rutinu, který působí třeba proti rakovině

Uskladňujeme úrodu

13. 9. 2012

Uskladňujeme úrodu

Léto pomalu končí, nastává čas úrody, čas sklizně. Celý rok jsme sázeli, hnojili, zalévali, pleli a teď konečně jsme se dočkali. Teď na podzim přichází ta nejkrásnější doba pro každého zahrádkáře, sadaře a pěstitele, kdy mu na stromech dorůstá úroda. Ukážeme si, jak úrodu sklidit a uskladnit, nebo využít tak, abychom z ní měli co největší užitek.

Plodová zelenina má různé nároky

30. 6. 2012

Plodová zelenina má různé nároky

Ve skleníku většinou pěstujeme rajčata, papriky, okurky – teplomilné zeleniny. Ale ideální je nesázet je všechny pohromadě, protože okurka, paprika i rajče, každá zelenina má trochu jiné požadavky.

Letní řez jabloní

16. 6. 2012

Letní řez jabloní

Při řezu vlastně korunu prosvětlíme a objeví se spousta jablíček, která předtím vůbec neměla slunce. Ta pak narostou a lépe dozrají. Nemusíme se tak bát ustřihnout celou větvičku i s několika jablky uvnitř koruny. Stejně by asi nedozrála. A když tak budou menší a méně vybarvená a nebudou tolik chutnat.

Tumantl na balkoně

12. 5. 2012

Tumantl na balkoně

Druhá polovina května je obdobím, kdy alespoň podle pranostiky našim zahrádkám už nehrozí žádné pozdní jarní mrazíky. Právě toto období je zasvěcené vysazování teplomilných druhů zeleniny. Tou nejznámější a možná nejpopulárnější zeleninou je rajče.

Vlastnoručně vypěstovaná rajčátka chutnají nejlépe

25. 2. 2012

Vlastnoručně vypěstovaná rajčátka chutnají nejlépe

V každé roční době si můžete pochutnat, raději řekněme „můžete konzumovat“, průmyslově vypěstovaná rajčata. Ale každý, kdo ochutnal ta vlastnoručně vypěstovaná, ví, jaký je to rozdíl. Je sice ještě zima, za oknem i podle kalendáře, ovšem správný zahradník už teď vybírá semínka pro ta svoje sladká rajčátka. Nastal nejvyšší čas vysít semena plodové zeleniny. Tyto rostliny mají všechny dlouhou vegetační dobu a v našich podmínkách by jinak nestihly ani dozrát.

Ochrana ovocných stromů před mrazem

25. 2. 2012

Ochrana ovocných stromů před mrazem

V našich klimatických podmínkách jsou stromy proti zimě docela slušně vybavené. Vydrží až -30 stupňů Celsia. Jediné, co opravdu špatně snášejí, je kolísání teplot. Když v zimě vysvitne slunce, kůra stromu se ohřeje, míza začne proudit. Ve chvíli, kdy znovu uhodí silný mráz, to může být pro strom velmi nebezpečné až smrtelné. Na jižních a jihozápadních svazích, hrozí kmenům ovocných stromů poškození mrazovými trhlinami a na sněhové pokrývce dokonce až mrazovými deskami.

Řez rybízu a angreštu zvýší úrodu

18. 2. 2012

Řez rybízu a angreštu zvýší úrodu

Červený keříčkový rybíz a stromkový angrešt patří v našich
zahradách mezi nejhojnější bobuloviny. Koncem února máme nejvyšší čas k
jejich prořezání. Základním principem takového řezu je zachovat vitalitu
keřů a zajistit dobrou úrodu. Správný řez není jen zmlazovací, ale i
prosvětlovací. Tím, že odstraníme všechny staré a přebytečné větve, se
dostane do keříčků dostatek slunce. Plody pak budou větší, šťavnatější,
červenější a naše úroda samozřejmě mnohem vyšší.

Papriky je třeba vysévat včasně

18. 2. 2012

Papriky je třeba vysévat včasně

Venku za okny ještě padá sníh, ale vlastně je už nejvyšší čas vysévat papriky. Paprikám totiž trvá poměrně dlouho, než vyklíčí a začnou růst. Jsou to rostliny náročné na teplo, i celková vegetační doba rostlin je poměrně dlouhá.
Abychom start podpořili a urychlili růst rostlinek, použijeme stimulátor. Lignohumát zvyšuje vitalitu semínek, ta začnou rychleji klíčit a rostlinky, které nám vyrostou, budou vitálnější a budou bujněji růst.

Znovu objevené topinambury a batáty

16. 11. 2011

Znovu objevené topinambury a batáty

Topinambury, neboli Helianthus tuberosu, byly přivezeny souběžně s bramborami a začaly se pěstovat pro hlízy. V poslední době se zájem o pěstování obnovil. Zjistilo se, že mohou být vítaným doplňkem stravy pro diabetiky. Další hlíznatou rostlinou, vhodnou ke konzumaci, jsou batáty. Je to rostlina z čeledi svlačcovitých, latinsky Ipomoea batatas. Pochází také z Ameriky a byla přivezena do Evropy Kryštofem Kolumbem ještě před bramborami.

Stopáž: 23 minut – Rok výroby: 2012 – ST  HD
Žánr: Vzdělávání
Vysílání pořadu

Tento pořad v současnosti nevysíláme. Můžete si však nechat zaslat zprávu, pokud se objeví v aktuálním vysílání:

Nastavit připomenutí

Starší data vysílání všech dílů najdete kliknutím na následující odkaz.