27 minut
Tep 24

17. listopadu 2012

Obsah dílu

Rozštěp rtu — Co dál s rozštěpem — Plastický chirurg Jitka Vokurková

Části dílu

00:57
Rozštěp rtu
    Časné operace rozštěpu rtu: Rozštěp rtu a patra patří mezi nejčastější vrozené vady. Operace rtu se na dvou místech v Česku provádí už v prvních dnech nebo týdnech života, kdy se děti lépe a rychleji hojí. Náročnější je ale anesteziologická péče. V Dětské nemocnici v Brně tak operovali téměř tři sta novorozeňat. Jinou možností je operace ve třech měsících života. Vada se dá zjistit už v průběhu v těhotenství, ale ne vždy.
    09:47
    Co dál s rozštěpem
      Co dál s rozštěpem a kdy je dědičný: Úspěšná operace rtu je pouze začátek. Léčba u složitějších rozštěpů trvá často do dospělosti a vyžaduje spolupráci s řadou odborných lékařů. Rodinám pomáhá vzájemný kontakt i výměna zkušeností. Taky je zajímá, proč vlastně rozštěp vzniká a jak je to s dědičností.
      17:10
      Plastický chirurg Jitka Vokurková
        Plastický chirurg Jitka Vokurková: Zlákala ji u žen nepříliš oblíbená chirurgie. V době své mateřské se věnovala i pediatrii a později se specializovala na plastickou chirurgii. Když spojila všechny své zkušenosti, pustila se v r.2005 jako první v Česku do operací rozštěpů rtů těsně po narození. Operuje i další vážné vady, nádory a úrazy. Zapojila se do výzkumu, přednáší a publikuje.
        24:53
        Stručně
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          24. listopadu 2012

          Přehled dílů

           

          Tep 24 na sociálních sítích

          Napište nám