Moučníky a cukroví

Dýňový koláč

hladká mouka
půl lžičky soli
lžíce cukru
ztuhlé máslo
voda
dýně
tvaroh
230 ml smetany ke šlehání
1 vejce a 2 žloutky
200 g cukru
rozpuštěné máslo
lžička skořice
vanilkový extrakt

Smícháme mouku s cukrem a solí a promícháme. Přidáme ztuhlé máslo a zapracujeme. Po malých dávkách přiléváme vodu. Těsto dáme odpočinout cca na 40 minut do lednice. Potom těsto vmačkáme do formy a dáme zapéct na 180 °C na deset minut.

Dýni rozkrojíme napůl, vydlabeme semínka a celou ji dáme zapéct do trouby na 40 minut na 170 °C i se slupkou. Po upečení lžící vydlabeme dužinu a rozmixujeme. Do jiné misky dáme měkký tučný tvaroh, smetanu na šlehání, vejce a žloutky a vyšleháme. Přidáme cukr, špetku soli, rozpuštěné máslo a nakonec vmícháme dýňové pyré, skořici a vanilkový extrakt. Směs vylijeme na předpečené těsto a na 170 °C pečeme 40 - 45 minut.

Další recepty Celý díl