Moučníky a cukroví

Tříkrálový věnec

V pekárně Bavorka upečeme tradiční tříkrálový věnec a snad inspirujeme i diváky, v jejichž rodinách se tento zvyk neudržel.

Těsto

balíček moučné směsi na buchty
vanilkový cukr
1 vejce
260 ml vlažné vody
120 ml oleje

Z balíčku moučné směsi na buchty, vajíčka, vanilkového cukru, oleje a vlažné vody vypracujeme těsto, které necháme kynout. Mezitím si připravíme náplň.

Náplň

300 g strouhaných lískových oříšků
1 vejce
100 g cukru
balíček skořicového cukru
100 ml mléka
50 g rozinek

Do mísy dáme oříšky, vejce, cukr, skořicový cukr, rozinky. Zamícháme, zalijeme mlékem a zpracujeme.

Vykynuté těsto vyválíme do tvaru placky, 1 cm tenké, na kterou rozetřeme náplň. Pak placku srolujeme jako závin a stočené vložíme do vymazaného kulatého pekáčku. Na teplém místě necháme ještě kynout půl hodiny. Pak špejlí věnec na několika místech propícháme a dáme péct na 160 °C na dobu 45 až 50 minut.

Další recepty Celý díl