Dnes budeme péct s Marcelem Vašinkou. Naučí nás velmi originální koláč.

* 2. 10. 1954


400 g polohrubé mouky
20 g droždí
2 dl mléka
90 g oleje
50 g cukru
2 žloutky
citronová kůra
půl kávové lžičky soli

Mouku dáme do mísy a do důlku dáme lžičku krystalového cukru, rozdrobené droždí, trochu vlažného mléka a necháme vykynout kvásek. Pak přidáme ostatní ingredience a těsto vypracujeme. Necháme kynout 1,5 hodiny.

Mezitím si připravíme tvaroh: měkký tvaroh (ne ve vaničce), žloutek, citronová kůra a cukr dle chuti – vše zamícháme.

Připravíme si švestková povidla s makovou náplní: 1 pytlík umletého máku povaříme s mlékem, cukrem, přidáme skořici a lžíci meruňkové marmelády. Pokud je hmota řídká, zahustíme strouhaným perníkem.

Drobenka: 100 g másla, 100 g cukr krystal, 2 vanilkové cukry, 60 g hrubé mouky, 50 g polohrubé mouky. Plech vymažeme máslem, těsto přendáme na plech a vytahujeme do všech stran. Těsto střídavě „pokecáme“ tvarohem, mákem a švestkovými povidly ve tvaru šachovnice. Posypeme drobenkou a pokapeme rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C, po 10 minutách stáhneme na 180°C a pečeme ještě 50 minut. Vyndáme z trouby a potřeme mlékem.

Další recepty Celý díl