Houby

Houby šitake s uzeným lososem

A jako vždy si uvaříme něco dobrého a samozřejmě také zdravého. Tentokrát nám Jan Punčochář prozradí recept na marinované houby šitake s uzeným lososem.

½ kg čerstvého lososa
1 citron
1 pomeranč
0,3 kg sůl
0,3 kg cukr
2 polévkové lžíce koňaku
divoké koření

0,2 kg houby šitake
0,2 l vinného octa
0,2 l vývar
0,05 kg petrželka
polévková lžíce hořčičného semínka
sůl
lžička cukru
kopr
olivový olej
červená řepa a zakysaná smetana do dochucení

Lososa očistíme a pokapeme koňakem. Do misky dáme sůl, cukr, citronovou a pomerančovou kůru a roztlučené divoké koření. Směs soli a cukru nandáme na lososa, pokapeme citronovou a pomerančovou šťávou a necháme 2 hodiny marinovat v lednici.

Po 2 hodinách maso zbavíme soli a cukru, opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a marinovaného lososa můžeme a také nemusíme udit studeným kouřem. Obě dvě varianty jsou velmi chutné.

Šitake zbavíme nohy, zprudka orestujeme na olivovém oleji, osolíme a zalijeme octem a vývarem, do kterého jsme přidali hořčičné semínko. Vaříme přibližně 20 minut. Před koncem vaření přidáme kopr a necháme vychladit v lednici.

Další recepty Celý díl