Jiřina Bohdalová v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas
23:00:14-Příjemný den, milí televizní přátelé.
23:00:17Podle kalendáře slaví dnes svátek Martin.
23:00:21Tento den se pranostikami jen hemží.
23:00:24Například: je-li kobylka martinské husy hnědá, bude sněhu málo,
23:00:30je-li však bílá, bude sněhu hodně.
23:00:35Nebo, když svatý Martin se sněhem přiběžel,
23:00:39bude v něm celý měsíc ležet.
23:00:44To bychom potřebovali, protože letošní léto nám moc vláhy nedalo.
23:00:50Ale teď k našemu programu.
23:00:52Navštívíme zahradnictví pana Mařana.
23:00:56V právní rubrice bude odpovídat pan doktor Jahelka.
23:01:01Uvidíme, že i bodlák může být hezkou dekorací.
23:01:05Na závěr si něco dobrého uvaříme.
23:01:09Jdeme na to.
23:01:16Zahradník pan Mařan z Tatobit mě vždycky něčím překvapí.
23:01:22Dal mi hádanku, jestli vím, co to je? Tak to nevím.
23:01:29Co to je?
-Máme to kiwi. -To je kiwi?
23:01:33-Ano, je to trochu jiné kiwi, než známe z obchodů.
23:01:37Pokud ho ochutnáme, tak zjistíme, že ta chuť je skoro stejná,
23:01:42jak známe z obchodů.
23:01:44-A to ještě vyroste ve větší, jak známe?
23:01:48To by se muselo loupat, že jo?
23:01:51-Plody zůstanou asi tak veliké.
23:01:53Říká se, že bývají veliké jako angrešt.
23:01:56Výhodou je, že se nemusí loupat, že je utrhneme a hned sníme.
23:02:01-A jak se pěstuje? V takové nádobě?
23:02:04-Jsou to rostliny, které můžeme vysadit kamkoliv na zahradu.
23:02:09-Kamkoliv na zahradu.
23:02:11-Jenom je potřeba jim dát nějakou oporu,
23:02:14protože je vidět, že to jsou liány, že se rychle pnou.
23:02:18-Však těch opor tady je.
-Tak tady máme opor víc.
23:02:22Můžeme ji dát na plot, jako živý plot.
23:02:25Velice rychle to poroste.
-A pořád to plodí?
23:02:29-Pořád to plodí.
-A do jaký vejšky to naroste?
23:02:34-Jistě to můžeme zredukovat řezem, ale udává se 4, 5 metrů.
23:02:40-To je veliký.
23:02:42Když říkáte, že je to liána, tak dá se to dát na zeď,
23:02:47aby se to pnulo?
23:02:52-Můžeme to pnout i po zdi. Uděláme konstrukci u zdi.
23:02:56Ono nám to krásně poroste zeď, která bude vypadat celý rok pěkně
23:03:00a na podzim budeme ještě sklízet plody.
23:03:03-To je dobrý. A teď co potřebuje za živinu?
23:03:07Já to ochutnám, můžu?
23:03:10-Tady máme plody, které už jsou zralé, měkké.
23:03:13-No to je dobrý. To je opravdu dobrý.
23:03:17Je to kiwi. Tak co pro ně udělat dobrýho?
23:03:22-Potřebují běžnou zahradní zeminu. Případně můžeme přidat rašelinu.
23:03:27Nejlépe rostou v mírně kyselé půdě. Pak už jen trochu zalít,
23:03:32aby jim stačila voda na to, aby tolik nerostly
23:03:36a ještě tolik plodů nám naplodily.
23:03:38-Pane Mařane, vy máte opravdu zelený ruce.
23:03:42Vy to říkáte tak, jako by to bylo naprosto jednoduchý.
23:03:46To je skutečně tak jednoduchý to pěstovat?
23:03:48-Na téhle rostlině je vidět, že je to mladá rostlina
23:03:52a už je obalena plody.
23:03:55U ní bych zmínil ještě jednu velikou výhodu,
23:03:58že často lidé říkají, že nemají rádi semínka v plodech kiwi,
23:04:02tak když se podíváme do jednoho plodu a rozřízneme,
23:04:06tak uvidíme, že tam žádná semínka nejsou.
23:04:11-No a co přes zimu? Ona přezimuje a nic se jí nestane?
23:04:15-Je to rostlina, která v našich podmínkách přes zimu přezimuje.
23:04:20Těch odrůd, které tady máme v mističkách jejich plody,
23:04:24se dokonce udává, že vydrží mrazy dokonce až do -40 stupňů.
23:04:28U těchto se udává, že vydrží -25 až -30 stupňů.
23:04:32V zimě opravdu není problém s tím, že by nám tady špatně rostly.
23:04:37-Když je to takhle jednoduchý, tak to si pořídím.
23:04:42-Vřele doporučuju.
23:04:50-Tady pane inženýre, to vím. To je malej bodlák
23:04:55a tohleto je velkej bodlák. A je moc hezkej, když ho usušíme.
23:05:01To mě nenapadlo.
-On ani jeden není bodlák.
23:05:09Ony to jsou rostliny, které mají ostny.
23:05:12Tohleto se jmenuje máčka ladní a tohle se jmenuje štětka planá.
23:05:18-Taky to vypadá jako štětka,
23:05:21ale já bych se bejvala hádala, že je to bodlák.
23:05:25To je vlastně plevel.
-To jsou plevelné rostliny,
23:05:30se kterými se setkáváme na neobdělávané půdě,
23:05:34někde kde jsou výsypky, skládky,
23:05:37a místa výslunná, kde nic jiného neroste.
23:05:41Tyto rostliny tam dokážou růst.
-Že vás to napadlo?
23:05:45-Ony dokážou být krásné, i když jsou sušené,
23:05:48i když jsou ve váze. Je to úžasně dekorativní.
23:05:52-To já si udělám. Teď jde o to, jak to sušit?
23:05:57Když chci usušit kytici, říkali, že pověsit stopkama nahoru
23:06:02a pověsit do stínu. Tohle taky?
23:06:07-To je naprosto stejné. Tato rostlina je vlastně čerstvá.
23:06:13Byla normálně ve vodě, takže má trošku jinou barvu listů.
23:06:18Ona trochu vypadá, jako když je přischlá,
23:06:23protože ona má takovou sivozelenou barvu.
23:06:26Dá se ale usušit, že se sváže do svazečku, dá se do stínu
23:06:31a máte nádhernou dekoraci. V této podobě vypadá sušená.
23:06:36Listy malinko změní barvu, ale rostlina je pořád dekorativní.
23:06:41-Tak abych věděla ten postup. Tak já půjdu někde okolo skládky,
23:06:46nebo kde to uvidím, utrhnu si to a dám to do vázy.
23:06:51-Je možné nějakou dobu to mít ve váze.
23:06:54Za nějakou dobu se to dá usušit.
-Ale tady to začne hnít, ne?
23:07:00-Nebo se to dá usušit rovnou. Není problém. -Co je lepší?
23:07:04-Záleží na tom, v jaké podobě chcete tu květinu mít?
23:07:09Pokud to chcete mít ještě chvíli zelené,
23:07:12tak se to dá dát do vázy na chvíli do vody.
23:07:15-Ale ne moc dlouho?
23:07:17-Ne moc dlouho, aby to nezahnívalo.
23:07:20A potom to opravdu takhle...?
-Normálně do stínu.
23:07:23-Do stínu, ne na slunce.
-Ne na sluníčko.
23:07:26To sluníčko způsobí, že listy vyblednou dožluta
23:07:29a není to tak hezké. Když je to usušené ve stínu,
23:07:33tak je to takto sivozelené.
23:07:35-A vy si tady uděláte nějaký provázek a pověsíte,
23:07:38aby to mělo nějakej luft.
-Podobně se suší štětka planá.
23:07:43Tady jsme jednu kvetoucí ještě zastihli.
23:07:46Poté co odkvete, tak zůstává zbytek květenství v této podobě.
23:07:52Ona ta rostlina je vůbec celá zajímavá,
23:07:56i když je to plevelná rostlina a poměrně života schopná.
23:08:01Ona má zvláštní mechanizmus, kterým se brání hmyzu.
23:08:08Ona jak roste, tak má vstřícné listy a úžlabí listů je srostlé,
23:08:14takže ono to vytvoří jakýsi kalich, do kterého naprší, nateče voda,
23:08:20a voda zůstává v těch listech a stonek jde prostředkem
23:08:26a lezoucí hmyz, který by chtěl lézt tady a ochutnávat zadarmo,
23:08:32tak ten se tam nedostane, protože nepřejde přes tu vodu.
23:08:37-Já myslela, že se utopí.
-Tak se brání.
23:08:41Létající hmyz ten si to zaslouží.
-Včeličky ty můžou.
23:08:45Řeknu vám, že je to skutečně dekorativní plevel.
23:08:52ČT, Kavčí hory, 140 70, Praha 4, hobby@ceskatelevize.cz
23:08:58-Tady před námi stojí Calocedrus,
23:09:00česky se jmenuje pazerav sbíhavý neboli libocedrus.
23:09:04Je to rostlina, která má původní domovinu v Severní Americe,
23:09:07kde se vyskytuje v oblasti od Oregonu až po Kalifornii.
23:09:11Je ceněná pro své kvalitní dřevo, které odolává jak hnilobě,
23:09:14tak povětrnostním vlivům. Do Evropy se dostala v 19. stol.
23:09:17Už v 19. stol. byly první rostliny vysazeny u nás na zámku Hluboká.
23:09:21Od té doby se v Evropě pěstuje.
23:09:24Postupem času školkaři nabízí nové kultivary,
23:09:27které nám nabídnou vždy něco nového a lepšího.
23:09:29Jako první si představíme kultivar Aureovariegata.
23:09:32Na něm je velice krásné zbarvení,
23:09:35které je na jednotlivých větvích zlatavé,
23:09:37další větve jsou čistě zelené.
23:09:40Toto vybarvení se objevuje v průběhu celého roku.
23:09:42V dospělosti se v našich podmínkách dočkáte rostliny kolem 4 až 5 m,
23:09:46při šířce kolem 180 cm. Není nutný jakýkoliv střih ani řez.
23:09:50Dalším nejnovějším kultivarem,
23:09:52který si představíme, je Maupin Glow.
23:09:54Pochází z USA, kde byl vyšlechtěn teprve v r. 2004 ve městě Maupin,
23:09:58proto tento název. Střed rostlin je zelený.
23:10:01Pouze konce větviček jsou zbarveny do zlata.
23:10:04Tuto barevnou kombinaci uchová po celou sezónu
23:10:07a v dospělosti se dočkáte 4metrové rostliny při 180 cm šíři.
23:10:11Posledním, který si představíme, je kultivar Berrima Gold.
23:10:15Je z nich nejvzácnější a také nejpomaleji roste.
23:10:18Objevený byl v Austrálii před 20 lety.
23:10:21Odtud se rozšířil do Evropy.
23:10:23V našich podmínkách dosahuje 150 cm výšky
23:10:26a kolem 80 až 90 cm šíře.
23:10:28Celou sezónu nese výrazné žlutozelené zbarvení,
23:10:31které na podzim přechází do výrazné zlatavé
23:10:34a v horní části rostliny na špičkách je v zimě doplněno
23:10:38o výraznou oranžovou barvu, která zůstává až do jara
23:10:41a poté rostlina přechází do žlutozelené.
23:10:43U všech Calocedrusů,
23:10:45které na sobě nesou jakoukoliv žlutou a zlatavou barvu,
23:10:48volíme místo takové,
23:10:50které je v sezóně maximálně slunné k tomu, aby se maximálně vybarvily,
23:10:55ale zároveň, které je v zimě mírně chráněné
23:10:57před zimním sluncem a prudkým větrem,
23:11:00aby u mladších rostlin nemohlo dojít k mírnému popálení
23:11:03vrcholových částí jehlic.
23:11:06U zelené formy toto neřešíme a volíme slunné stanoviště.
23:11:09Důležité je u mladších rostlin dávat si pozor
23:11:11na pravidelnou zálivku, aby nedocházelo k přísušku,
23:11:14na kterou rychle reagují.
23:11:16U starších rostlin už jsou soběstačné
23:11:19a rostou bez jakýchkoli zásahů.
23:11:21V našich podmínkách netrpí na žádné škůdce a žádné choroby.
23:11:24Není nutný žádný postřik, ani nic dalšího.
23:11:28-A teď tu máme dopis do naší poradny
23:11:31od pana Josefa Klímy z Prahy.
23:11:34Soused mi postavil před vjezd do mé zahrady hranici dřeva.
23:11:40Abych se dostal na obecní cestu,
23:11:43musím přejet asi 2 m přes jeho pozemek,
23:11:47což mi zakazuje. Může za to být nějak postižen?
23:11:53O odpověď jsem požádala pana doktora Ivo Jahelku.
23:11:58-Na první pohled by se opravdu mohlo zdát,
23:12:01že taková schválnost jako je složení hranice dřeva
23:12:04před vjezd do vaší zahrady, musí být po zásluze potrestána.
23:12:08Zejména, když i přestupový zákon považuje schválnostní jednání
23:12:12za přestupek proti občanskému soužití.
23:12:14Obávám se, že vás asi trochu zklamu.
23:12:17Potíž je v tom, že vy k tomu kousku sousedova pozemku
23:12:20nemáte vůbec žádné užívací právo
23:12:22třeba ve formě věcného břemene, nebo nájmu.
23:12:25A tím právě jen vlastník pozemku, čili soused o tom,
23:12:29komu umožní užívání svého pozemku za jakých podmínek
23:12:33a jak ho bude užívat on sám.
23:12:35To všechno je výkon vlastnického práva.
23:12:38Protože podle soudní praxe výkon vlastnického práva
23:12:41nemůže být považován za schválnost, a tudíž ani za přestupek,
23:12:45nebude soused za ten počin nijak postižen.
23:12:48Dokonce si může říkat: "Co je moje, to je moje,
23:12:52dám tam příště fůru hnoje a že soused chystá zbraně?
23:12:56Právo je prý na mé straně."
23:13:06-Pan Petr Hýbl ze společnosti Karcher mi přinesl ukázat stroj.
23:13:11To mě baví. Stroje mě baví.
23:13:14A na co je tohle?
23:13:16-Tohleto je podlahová myčka pro domácnost.
23:13:19-Jako vnitřní, nebo i venku?
23:13:22-Tento stroj je dělaný pro vnitřní interiérové dlažby a povrchy.
23:13:26-A co dělá?
23:13:28-Tento stroj v jednom kroku je schopný vysát i vytřít podlahu.
23:13:33-To znamená, že tam někde teče voda?
23:13:36-Přesně tak. Funguje na principu vlhčených válců,
23:13:39které vytírají a zároveň stroj špínu s vlhkostí odsává.
23:13:43-A když to potom zkusíme, protože on je hlučnej,
23:13:47tyhle stroje jsou hlučný,
23:13:49myslíte tohle tu špínu vytře a vyčistí?
23:13:57-Určitě, vůbec bych se toho nebál.
23:14:00Za pomocí saponátu dostaneme špínu z podlahy bez problémů.
23:14:04-Jaký povrchy to čistí?
-Tento stroj můžeme použít
23:14:08na veškeré tvrdé povrchy v domácnosti: na dřevo, lino...
23:14:12-Dlažbu.
-Dlažbu klidně.
23:14:15-Teď tohle to vyčistí, ale musí se čistit i ten stroj?
23:14:20-Stroj po práci musíme udržovat.
23:14:23Můžeme z něj sundat válce a dát je do pračky.
23:14:28-Do pračky?
-Přesně tak.
23:14:30Případně vylijeme odpadní nádobu, vypláchneme čistou vodou.
23:14:34-Tak to mě teď všechno ukážete.
23:14:37Ještě než si to všechno ukážeme, je k té vodě, jak jste říkal,
23:14:42že je potřeba voda, musí se do vody dát čistící prostředek?
23:14:47-Používají se saponáty.
-Saponáty klidně? -Určitě.
23:14:51-Jako v určitým poměru?
-Přesně tak.
23:14:55-Teď ještě jednu věc. Počkejte, je to těžký?
23:14:59Jo není, jen jednou rukou. Teď mně a divákům ukážete,
23:15:04kde se dává voda a co člověk musí udělat před tím, než začne?
23:15:11-Rozumím. Stroj je vybavený dvěma nádobkama.
23:15:15Do přední nádobky dávám čistou vodu se saponátem
23:15:18a do zadní nádobky odsávám špinavou vodu.
23:15:23-Tam teče špinavá voda.
-Tohle je odpadní nádoba.
23:15:27-Já bych to ráda zkusila sama.
-Tady zmáčknout tlačítko.
23:15:35-Tady zmáčknu.
-Rozjede se to, pozor!
23:15:38Nemusíte to držet.
23:15:46-Už to jede.
23:15:50Já to budu dělat na jednom místě.
23:15:57Ta podlaha je čistší, ona nebyla tak moc špinavá.
23:16:01-Můžeme se podívat do odpadní nádoby, co nám to sebralo?
23:16:05-To je ono. Ukažte.
23:16:08To je teda ale špína. Tak jo, já děkuju.
23:16:19Dnes budeme vařit s šéfkuchařem pane Janem Pýchou z Průhonic.
23:16:25Tak, co to bude? To bude něco studeného.
23:16:30-To bude takový vlažnej předkrm.
-Vlažnej.
23:16:34-Budeme to tepelně zpracovávat a vlažný to budeme servírovat.
23:16:39-Co k tomu budeme potřebovat?
23:16:42-Jelikož je to červená řepa, to je módní záležitost.
23:16:45Teď děláme samé módní záležitosti, zdravé.
23:16:48Červenou řepu, sýr Halloumi, to je kravský sýr,
23:16:52čerstvej fenykl s pomerančem.
23:16:54To jsou takové malé pomeranče, kumquaty se jmenujou.
23:16:59-To se dá koupit?
-To se dá koupit.
23:17:02-To je naložený?
-To je v cukru.
23:17:05-Jen v cukru. Tady je hnědej cukr.
23:17:08-Tady je třtinovej cukr, med a ocet balsamico
23:17:12a olivovej olej, normální olej, sůl, pepř a máslo.
23:17:17-Vrhneme se na to. -Jo?
23:17:19Kdyby to nebylo vlažný, tak tam to máslo nesmí bejt.
23:17:23-Protože by se to přepalovalo.
-Ne, ono by ztuhlo.
23:17:28-No jo, ono by ztuhlo.
23:17:30-Nejdřív si uděláme sirup na fenykl.
23:17:36Takhle si to zkaramelizujeme.
23:17:45Už je to tmavý krásně. Teď to necháme odvařit.
23:17:52Mezi tím řeknu něco o řepě.
-Řepu nakrájíme, ne?
23:17:57-Tu pak nakrájíme. Ona je předdělaná totiž.
23:18:01Řepa se může buď péct, že ji osolíš, dáš tam tymián,
23:18:06dáš tam trošku másla, nebo olivového oleje,
23:18:10zabalíš to alobalu a dáš to na 200 stupňů péct do trouby.
23:18:14Stačí, když je takhle malinká, tak 20 minut,
23:18:18když jsou velký bulvy, tak na hodinu.
23:18:21-Ona se dá koupit už vařená.
-Dá se taky koupit.
23:18:24-Tak řekněme, že už máme vařeno.
-Nebo se dá uvařit.
23:18:28-A teď, co s tím?
23:18:30-To máme řepu a ještě osolíme čerstvej fenykl,
23:18:35aby se trošku vypotil.
23:18:38A aby nám zavoněl, tak tam dáme trošku oleje.
23:18:46Tady jsem si dal na to fólii, jinak bych měl už červený prkýnko.
23:18:51-Ono to barví.
-Teď si z toho udělám měsíčky.
23:19:01Pak budeme potřebovat ještě vlašský ořechy.
23:19:05Ty budeme muset opražit.
23:19:08Já ještě toho pomerančovýho, toho dám trošku na fenykl,
23:19:12aby to nasáklo. K tomu se pomeranč hodí.
23:19:18Tady s tím musíme zamíchat.
-Pardon, já jsem nějak zaspala.
23:19:23-Tady dáme řepu, ona je ze základu sladká,
23:19:27tak tam dáme trošku cukru.
-Hergot, to je fofr.
23:19:34-No, to je rychlý. To je strašně rychlý.
23:19:41Tady máme tohle, teď tam dáme trošku medu.
23:19:51-To je takovej fofr, aby si to diváci stačili zapisovat.
23:19:56-Děláme na dvou frontách.
-No právě.
23:20:00Teď tohle je, co jste to říkal?
-Balsamico ocet.
23:20:05Všichni známe ze školních jídelen červenou řepu, že byla sladkokyselá.
23:20:11Tak tam musíme něco dát.
23:20:13-To já bych mohla taky zkusit, když si to polévám máslem,
23:20:17tak ten balsamikový ocet.
23:20:20-Teď tam ještě dám na zesílení omáčky, teď by byla jen kyselá,
23:20:25tak tam dám trochu telecího vývaru.
23:20:30Je tam vyvařená cibule, rajčata, mrkev.
23:20:37Dobrý? -Já myslím, že jo.
-Výborně, tak to odlož.
23:20:42Dáme sem řepu a necháme ji trošku zredukovat.
23:20:46Necháme ji tady a teď potřebujeme tady to větší.
23:20:51Tady teď opečeme ten sýr.
-Na tohle, aby byly svaly, že?
23:21:04A teď co?
-Tady to můžeme dát nasucho.
23:21:13-Já už to, pane šéfkuchaři, mám opečené.
23:21:17-Výborně! Já mám zredukovaný všechno.
23:21:20-Jdeme nandávat. Uděláme vzorovou porci.
23:21:24-Můžu poprosit, abych se nespálil.
23:21:27-To jo, ono je to horký.
23:21:30To je na takový malinký?
-To musí vypadat.
23:21:39-To je takovej předkrmek.
23:21:43-Uděláme dvě porcičky.
23:21:47-Já to tady připravím, abys tady nelítal.
23:21:54Jo, takhle?
23:22:10Tak, abych se nespálila.
-Pozor na to!
23:22:17-Teď fenyklíček.
-Marinovaný fenykl.
23:22:28-Tady je to i horký, jak to tam bylo.
23:22:34A kdy ty oříšky?
-Teď nakonec.
23:22:43-Uděláme to dvoubarevný.
-To je důležitý ta šťáva.
23:22:47-A teď na to oříšky.
23:22:50-Oříšků není nikdy dost.
-Přesně tak.
23:22:58K tomu toustík.
-A je nádhernej předkrm.
23:23:05My vám oba s panem šéfkuchařem přejeme dobrou chuť!
23:23:42Teď se podíváme na vyluštění soutěžní otázky z minulého týdne.
23:23:47Ptala jsem se:
23:24:01Správná odpověď.
23:24:03Jméno výherce:
23:24:12A jaká vás čeká cena, pokud budete soutěžit i dnes?
23:24:16Je to podlahová myčka FC5 od společnosti Karcher.
23:24:23Teď k soutěži:
23:24:36Odpovědi posílejte do týdne.
23:24:56Blížíme se k závěru našeho pořadu a já ještě přidám citát
23:25:01od britského spisovatele Kiplinga.
23:25:05Chceš realizovat své sny? Probuď se!
23:25:09Za týden se opět těším na setkání s vámi, vaše Jiřina.
23:25:16Titulky: Méhešová Iva, ČT 2017
Mapa stránek | RSS | Nahoru f
© Česká televize 1996–2018 | English | 2