O pořadu

Projekt Malá farma začal v roce 2010, kdy se na opuštěnou usedlost v Blanském lese v předhůří Šumavy přestěhovali Honza a Veronika z Prahy. Během dvou let zde vybudovali zárodek malé ekologické farmy, ale rozpadl se jejich vztah.

Malá farma Nyní, ve druhé sérii, zkoušejí štěstí na farmě Vašek a Bethany, Jihočech a Kanaďanka. Vašek odjel do drsných národních parků Kanady za prací, ale navíc tam našel i dívku, se kterou se rozhodl spojit svůj život. Po ročním pobytu v Kanadě se Vašek s Bethany přihlásili do konkursu na novou dvojici Malé farmy a konkurs vyhráli. Čeká je tedy nejen zásadní změna životního stylu a tvrdá farmářská práce, ale Beth musí překonat také jazykovou a kulturní bariéru.

Malá farma Vašek a Bethany jsou na farmě v Kuklově u Brlohu už druhý měsíc a postupně zde obnovují provoz. Jejich úkolem je rozšířit chov ovcí, vytvořit podmínky pro stádečko prasat – přeštíků ve volném výběhu, rozjet produkci kozích sýrů a zmnohonásobit produkci slepic, krůt a vodní drůbeže. Chtějí hospodařit podle ekologických principů a vyzkoušet postupy, které používaly předešlé generace zemědělců. Hlavním úkolem je vyrobit co nejvíce vlastních zdravých produktů, a v duchu moderního multifunkčního zemědělství najít pro farmu příležitosti v agroturistice.

Život na samotě v podhůří Šumavy není jednoduchý, ovce a kozy stále utíkají z ohrad, chov slepic už několikrát zdecimovaly lišky a králíky ohrožuje smrtelná choroba kokcidióza. Bethany se navíc stýská po přátelích a kanadských jezerech, musí rychle vstřebat složitou češtinu. Najdou Vašek a jeho partnerka dost odvahy a odhodlání překonat obtíže? Původní dokumentární seriál Malá farma vysílá Česká televize každý pátek v 17:00.

Bethany Staneland Bethany Staneland

29 let, pochází z Toronta. Má za sebou studia etiky a náboženství na Laurentian University v Sudbury a získala titul Master of Arts in Leadership na Royal Road University ve Victorii.

Václav Trávníček Václav Trávníček

28 let, pochází z Českých Budějovic. Vystudoval obor nábytkářství na SPŠ Volyně, získal titul inženýr na ČZU v Praze, obor dřevařství. Má za sebou pracovní pobyty v Izraeli, Anglii, Švédsku a Kanadě.

Vašek a Bethany se poznali během Vaškova pracovního pobytu v Kanadě. Bethany měla na starosti hotelový personál v Jasperu (národní park v provincii Alberta), Vašek tu nastoupil jako údržbář. Poté se společně přestěhovali za prací na sever do Yukonu. Tam Vašek pracoval u stavební firmy a Bethany v kavárně.

Zde padlo i jejich rozhodnutí přestěhovat se po svatbě do Čech. Ve stejné době viděli v pořadu Malá farma výzvu pro nové farmářské dvojice a rozhodli se přihlásit do našeho konkursu.