Za Zlatovláskou na Červenou Lhotu

Klikněte pro větší obrázek Nenechte si ujít procházku zámkem, na kterém bydlela Zlatovláska, projeďte se loďkou po hladině rybníka stejně tak, jak to kdysi udělal Jiřík, když jel pro nevěstu svého krále. Představitel Jiříka Petr Štěpánek je dnes už šedivý pán v nejlepších letech, ale má stále řadu živých vzpomínek na natáčení a možná i zážitky, které jste dosud od něj neslyšeli. Z pohádkového zákulisí k nám promluví i režisérka Vlasta Janečková.

Jenže na Červené Lhotě žily kdysi skuteční princové a princezny a měly tam své dětské pokoje, hračky, později i studijní zázemí. Kastelán Tomáš Horyna ukáže Jakubovi a Hance pokoje a komnaty, které v sobě nesou ozvěnu opravdových osudů malých i větších princezen. Možná nebyly až tak pohádkově atraktivní, ale určitě stojí za to si je připomenout. A pár zajímavostí o zámku, o jeho nezvyklé barvě i o legendách, které dnes už zapadaly prachem, také není k zahození.

Pohádkové putování po kulturní mapě naší země nabízí příjemné zážitky pro sobotní podvečer a inspiraci pro vnímavé rodiče. Zkuste být, stejně jako Jakub Wehrenberg, taky takovými báječnými tatínky a najděte si svůj způsob, jak prostřednictvím pohádkových příběhů či dobrodružných skazek motivovat své ratolesti k cestám za nevšedními zážitky.

text: Jolanda Pilařová